Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Balázs: Hajmeresztő, hogy az uniós elnökség idején alkotmányozás zajlik

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A magyar uniós elnökség fő eredményei között lehet a roma- és a Duna-stratégia, viszont a belpolitikai csatározások és az elnökség idején zajló alkotmányozás nem vet jó fényt a magyar kormány teljesítményére - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Balázs Péter egyetemi tanár, volt európai uniós biztos. A korábbi külügyminiszter szerint komoly problémát jelenthet az eurózónán belül, hogy önálló nemzetgazdaságok szorosan függenek egymástól.

Nagy téttel bír az uniós elnökség, fél év alatt az elnöklő tagországra irányul az összes figyelem és bevésődik az emlékezetbe az ország teljesítménye - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Balázs Péter egyetemi tanár.

A volt külügyminiszter kifejtette: tartósan megmarad, hogy milyen uniós újdonság, eredmény kötődik az elnökséghez. Erre Magyarországnak van még esélye a romastratégia elfogadásával és a Duna-stratégiával. Rangos esemény lett volna a keleti partnerségi csúcs, de ezt elhalasztották - tette hozzá.

Az is megmarad, hogy az elnöklő ország hogyan teljesített, és ebben a magyar kormány nem tud jót felmutatni - vélekedett a korábbi uniós biztos. Példaként említette, hogy eléggé hajmeresztő, hogy az uniós elnökség idején alkotmányozás zajlik. Korábban az uniós elnökség idejére a kormányok belpolitikai békét kötöttek, valamint a fontosabb törvényeket, jelentősebb döntéseket előtte vagy utána hozták meg - emelte ki.

Balázs Péter szerint komoly problémát jelenthet az eurózónán belül, hogy az önálló nemzetgazdaságok szorosan függenek egymástól. A korábbi külügyminiszter kiemelte, hogy vigyázni kell a nehéz helyzetben lévő gazdaságokra, mert az a többit is veszélyeztetik.

A teljes interjút meghallgathatja, ha ide kattint.

Hanganyag: Hlavay Richárd