eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Győri Enikő: maximális nukleáris biztonságra kell törekedni

Mindenki egyetért abban, hogy az Európai Unióban mindent meg kell tenni a legmagasabb nukleáris biztonság érdekében, legyen közös európai keret e témában, továbbá az ezzel kapcsolatos lépések a nyilvánosság előtt történjenek - hangoztatta Győri Enikő, az európai uniós ügyekért felelős államtitkár a témáról az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén, szerda délután lefolytatott vitában, a felszólalásokat összegezve.

Felszólalásában a magyar államtitkár hangoztatta, az EU magyar elnöksége haladéktalanul reagált a japán katasztrófára, különös tekintettel a nukleáris energiával kapcsolatos kockázatokra. Megerősítette egyúttal, hogy az EU kész "folyamatos és konkrét támogatást nyújtani a japán népnek, akár humanitárius, akár nukleáris szakértői segítség formájában".

Az unióra vonatkozóan tévhitnek nevezte azt, hogy "az EU csak most, egy külső válsághelyzet kapcsán eszmél rá az ügy jelentőségére". Európában ténylegesen már több mint 25 éve hatályban van egy, a nukleáris biztonságra vonatkozó, jogilag kötelező erejű keretrendszer, amelyet folyamatosan finomít is - emelte ki.

Megerősítette mindazonáltal az európai atomerőművek átfogó kockázati és biztonsági értékelésének fontosságát, hogy az eredményeket megosztják majd a közvéleménnyel, valamint azt, hogy az EU-val szomszédos országokat is felkérik: csatlakozzanak az értékeléshez, és emeljék meg biztonsági követelményeik szintjét.

Győri Enikő hangoztatta azt is: mivel az atomenergia Európa energiatermelésének jelenleg 30 százalékát teszi ki, az ezt választó 14 tagállam egyike sem teheti meg, hogy azonnal bezárja atomerőműveit anélkül, hogy egyeztetne a többi tagállammal, és ennek keretében megvizsgálná "mind a szóba jöhető alternatív energiaforrásokat, mind a hálózattal kapcsolatos kérdéseket".

Felszólalt a vitában Herczog Edit (MSZP) is, aki úgy vélte, hogy a biztonság legfontosabb eleme a tudás, "az emberi tevékenység maximális kihasználása". Hangoztatta: "bárhogy döntünk energia tekintetében, ragaszkodjunk ahhoz, hogy az 500 millió európainak legyen elektromos árama".

Gyürk András fideszes EP-képviselő írásbeli nyilatkozatban üdvözölte az Európai Bizottság gyors reagálását, és a megfontolt intézkedések szükségességére hívta fel a figyelmet. Szerinte a jelenlegi helyzetben a hirtelen intézkedések ugyanolyan káros következményekkel járhatnak, mint egy esetleges katasztrófa. Európának - vélekedett - hideg fejjel végig kell gondolnia, hogy milyen hatással lenne az energiapiacra a nukleáris energia stratégia újragondolása. Mint hozzátette, az sem egyértelmű, hogy melyek azok a technológiák, amelyek alkalmasak lehetnének a nukleáris erőművek kapacitásának helyettesítésére.

Címlapról ajánljuk
Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

A leszokási hajlandóságot nagyban befolyásolja, hogy mennyire érezzük távolinak a dohányzás negatív, illetve a leszokás pozitív következményeit – derül ki az ELTE PPK kutatóinak 1500 dohányost bevonó vizsgálatából.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×