eur:
393.96
usd:
369.34
bux:
65776.04
2024. április 23. kedd Béla

Kell-e kanyarójárványtól tartani?

Az Európai Unióban az év első két hónapjában négyezren kapták el a kanyarót. A legtöbb megbetegedést Bulgáriában, Franciaországban, Olaszországban és Németországban regisztrálták. Magyarországon beoltják a 15 hónapos gyerekeket a vírus ellen. A betegség inkább a csecsemőket és időseket érinti ezért érdemes elkerülni azokat az országokat, ahol járvány van - figyelmeztetett Berencsi György virológus.

Magyarországon nem kell kanyarójárványtól tartani, mert a gyermekek több mint 99 százalékát beoltják 15 hónaposan, aztán 11 évesen emlékeztető oltást kapnak - mondta az InfoRádió által megkérdezett virológus. Berencsi György kiemelte: ennek is köszönhető, hogy az elmúlt öt évben egy ember kapta el a kanyarót, de ő is külföldön fertőződött meg.

Legutóbb 1989-ben volt járvány Magyarországon, akkor vezették be, hogy a gyerekek két oltást kapnak - emlékeztetett a szakértő, aki beszélt arról is, hogy a betegség magas lázzal jár és két hét után bőrkiütés alakul ki.

Berencsi György elmondta: az idősebb embereknél előfordulhat, hogy csökken a védettség, és enyhe fertőzést kaphatnak, ami bőrkiütéssel jár. Annak kell vigyáznia, akinek a gyermeke 15 hónaposnál fiatalabb, mert az anyai védettség fél évig tart, így az oltás megkapásáig védtelen a gyermek, és súlyos betegséget tud okozni a kanyaró. A virológus azt tanácsolta, hogy kerüljék el azokat az országokat, ahol járvány tombol.

Hanganyag: Kálló Izabella

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×