eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Ügyészségi vizsgálat a hevesi megyegyűlés korábbi vezetésével szemben

A jövőben a Központi Nyomozó Főügyészség vizsgálja, hogy történt-e jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés, az önkormányzati választásokat megelőzően a Heves Megyei Önkormányzatnál - közölte az önkormányzat médiareferense.

Az ügyben a hevesi megyegyűlésnek, az előző ciklus tisztázatlan ügyeinek kivizsgálása érdekében létrehozott bizottságának fideszes elnöke tett feljelentést, ismeretlen tettes ellen - közölte Rénes Marcell.

Sveiczer Sándor Péter azt kifogásolta, hogy a korábbi szocialista vezetésű önkormányzat úgy kötött eseti megbízási szerződést több biztonsági céggel, hogy az önkormányzatnak ebben az időszakban a Top Cop Security Zrt.-vel állandó őrző-védő feladatok ellátására szóló szerződése volt..

Rénes Marcell elmondta: a feljelentő szerint az eseti megbízások indokolatlanok voltak, illetve felmerül a gyanúja annak, hogy a megbízási szerződésekben rögzített szolgáltatások nem valós szolgáltatásokat takarnak. Az okozott kár nem tisztázott.

Mindezek alapján jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntettének megalapozott gyanúja miatt 2011. március 2-án ismeretlen tettes ellen nyomozást rendelt el a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság. Az elfogultság bejelentését követően a nyomozás teljesítésére a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság gazdaságvédelmi osztályát jelölték ki.

Ugyanakkor megállapították, hogy az ügy tárgyát képező, jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntettének gyanújára okot adó szerződéseket a Heves megyei közgyűlés akkori elnökeként Sós Tamás kötötte meg, aki a megállapodások aláírásakor országgyűlési képviselő volt és jelenleg is az.

A közjogi tisztség betöltésén alapuló mentességet élvező személy által elkövetett bűncselekmény esetében viszont az ügyészség illetékes a vizsgálat lefolytatására. Ezért a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság a folyamatban lévő bűnügyet átadta a Központi Nyomozó Főügyészségnek - közölte Rénes Marcell.

Sós Tamás, a megyegyűlés volt szocialista elnöke, az MSZP országgyűlési képviselője szerint a megyegyűlés fideszes vezetése a megyei közgyűlés jelenlegi munkájának hiányosságairól kívánja elterelni a figyelmet: a megszorításokról, az elbocsátásokról. Egyben visszautasította a "hamis vádakat"

Hangsúlyozta, hogy a kifogásolt ügyben jogszerűen jártak el. Felidézte, hogy az előző ciklusban számos esetben komoly erőfeszítéseket kellett tenniük, hogy megakadályozzák a rendbontásokat a közgyűléseken és szakszerűen levezessék a tanácskozásokat.

"Ehhez viszont nélkülözhetetlenek voltak a hivatali dolgozók, hagyományos őrző-védő feladatot ellátókon túl a rendkívüli helyzetet kezelni tudó szakemberek. Még nekik is sok-sok nehézséget jelentett a rendkívüli szituációk kezelése" - fogalmazott Sós Tamás.

Emlékezetes, hogy a 2006 és 2008 közötti időszakban számos esetben botrányos jelenetek játszódtak le a Heves megyei közgyűlés ülésein. A megyei kórház funkcionális privatizációját ellenző "kórházvédők" a megyeháza előtt rendezett demonstrációkkal, bekiabálásokkal zavarták a testület ülését, sőt az ülésteremben a rendszeres bekiabálások mellett lökdösődésre, dulakodásra is sor került.

Szíki Károly, a kórházvédők egyik szószólója például egy élő kismalacot engedett szabadon az ülésteremben, annak szimbólumaként, hogy kórházi kapcsolatban "disznó döntés született".

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×