eur:
393.85
usd:
367.98
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Közös nyilatkozat az uniós családtámogatásról - a nap hírei

Mielőbbi családtámogató intézkedéseket várnak a tagállamoktól az Európai Unió soros elnöki tisztét tavaly és az idén betöltő négy ország illetékes miniszterei, akik a Gödöllőn tartott informális ülés után erről közös nyilatkozatot fogadtak el.

Mielőbbi családtámogató intézkedéseket várnak a tagállamoktól az Európai Unió soros elnöki tisztét tavaly és az idén betöltő négy ország illetékes miniszterei. Spanyolország, Belgium és Magyarország, valamint az év második felében a posztot betöltő Lengyelország demográfiai és családügyi tárcavezetői erről a Gödöllőn tartott informális ülés után fogadtak el közös nyilatkozatot. A találkozón Orbán Viktor miniszterelnök úgy vélte: nem igaz, hogy ha egy politika támogatja a családot, akkor azzal minden más életformát elvet. A magyar elnökség kezdeményezte, hogy az Európai Unió nyilvánítsa a családok európai évének 2014-et.

Igen a közös agrárpolitikára

Elkezdheti kidolgozni a Közös Agrárpolitika reformjának szabályozását az Európai Bizottság - mondta a vidékfejlesztési miniszter. Fazekas Sándor Budapesten, az uniós országok parlamenti mezőgazdasági bizottsági elnökeinek találkozóján közös diplomáciai sikernek nevezte, hogy a vitát a soros magyar elnökség idején lezárhatták. Emlékeztetet arra: a tagállamok egyetértenek abban, hogy a mezőgazdaság és a vidék továbbra is közös politika és közös finanszírozás alá tartozzon.

Ezért nem teljesült
a hiánycél

A Nemzetgazdasági Minisztérium szerint az önkormányzatok tervezettnél magasabb hiánya és a központi kormányzat deficitjének eredményszemléletű átszámítása miatt nem teljesült a tavalyi 3,8 százalékos hiánycél. A tárca azután ismertette a strukturális reform végrehajtásáról szóló jelentést, hogy a Központi Statisztikai Hivatal közölte: tavaly a GDP 4,2 százaléka volt a kormányzati szektor deficitje.

Hivatalos: Rohácot gyanúsítják a Fenyő-gyilkossággal

Fenyő János meggyilkolásával gyanúsítják Jozef Rohácot - erősítette meg a szlovák férfi ügyvédje. Dusan Danovy elmondta: a magyar hatóságok mint tettes ellen adtak ki elfogatóparancsot védence ellen. Fenyő János médiavállalkozót, a Vico Rt. tulajdonosát 1998. február 11-én lőtték le Budapesten. A rendőrök egy közeli kapualjban megtalálták a gyilkos által viselt kabátot, sapkát és géppisztolyát. Korábban a Blikk azt írta: megegyezik Jozef Rohác DNS-ével a gyilkosság közelében talált tárgyakról vett minta. A lap úgy tudja: a nyomozók sejtése szerint a férfi közvetítő volt a megbízó és a bérgyilkos között, akinek ő adta a fegyvert is. Jozef Rohác jelenleg őrizetben van Szlovákiában; kiadatásáról még nem született jogerős döntés.

Nem tudta, hogy ölni megy

A negyedrendű vádlott meghallgatásával folytatódott a romák elleni támadássorozat büntetőperének tárgyalása a Pest Megyei Bíróságon. Csontos István azt állította: nem tudta, hogy társai gyilkolni akarnak Tiszalökön; az ügyészség szerint viszont ismerte a támadás célját. A tiszalöki támadásban 2009 tavaszán 20 méterről a saját háza udvarán lőttek agyon egy munkába induló férfit. A vád szerint több halálos támadás után ez volt az első olyan, amelyben Csontos István is részt vett, ő vezette az autót, amivel az első- és a másodrendű vádlott, Kiss Árpád és Kiss István a helyszínre ment.

Segítség a mentősöknek

Összesen 430 millió forintos gyorssegélyt ad az Országos Mentőszolgálatnak és a betegszállítók szervezeteinek az üzemanyagárak emelkedése miatt a kormány - jelentette be az egészségügyért felelős államtitkárság kabinetfőnöke. Beneda Attila közölte: a mentőszolgálat összesen 232 millió forintot kap, a betegszállító szervezetek működésére pedig 200 millió forint jut.

Halad a honosítás

Több mint 52 ezren adtak be honosítási kérelmet az első negyedévben. A nemzetpolitikai államtitkárság közlése szerint állampolgársági esküt március 12-e óta 477-en tettek. A kérelmeket 60 százalékban Magyarországon, 40 százalékban pedig külképviseleteken adták be. A négy legfrekventáltabb befogadóhely eddig Csíkszereda, Budapest, Szabadka és Kolozsvár volt.

Tűzszünet, feltételekkel

Készek tűzszünetet kötni a líbiai felkelők, ha a Moammer Kadhafihoz hű csapatok kivonulnak a nyugat-líbiai városokból, és az országban szavatolják a vélemény- és szólásszabadságot. Az Átmeneti Nemzeti Tanács vezetője, miután az ENSZ rendkívüli megbízottjával tárgyalt, közölte: nem mondanak le korábbi követelésükről sem, miszerint Moammer Kadhafinak és családjának távoznia kell Líbiából. Musztafa Abdel-Dzsalíl hangsúlyozta, hogy fegyverekre lesz szükségük, ha a kormányerők nem szüntetik be a civilek elleni támadásokat. Líbiában a kormányerők folytatták Miszráta ostromát, miközben Adzsdábija környékén a megmerevedett fronton a felkelők megerősítették állásaikat.

Demonstráltak Damaszkuszban

Ismét kormányellenes tüntetések voltak három szíriai városban. Szemtanúk szerint Damaszkuszban a rendfenntartók rátámadtak a demonstrálókra, és legalább 4 tiltakozót megöltek. A szíriai fővárosban mintegy kétezren tüntettek szabadságot követelve, amikor a biztonsági erők tüzet nyitottak. Jemen fővárosában is több tízezren tüntettek az államfő mellett és ellen egyaránt. A biztonsági erők és a hadsereg a két tábor összecsapásától tartva minden korábbinál nagyobb erőket vonultatott fel.

ENSZ-alkalmazottakat mészároltak le

Afganisztán északi részén bosszúból több ENSZ-alkalmazottat öltek meg fegyveresek Mazari-Sarífban. Az áldozatok száma a húszat is elérheti, közülük többen külföldiek voltak. A világszervezet városi épületénél tüntetést tartottak amiatt, hogy az Egyesült Államokban egy lelkipásztor nemrég elégette a muzulmán szent könyv, a Korán egyik példányát. Tüntetők egy csoportja később tüzet nyitott az őrökre és gyújtogattak az épületben.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×