eur:
393.12
usd:
366.79
bux:
66614.89
2024. április 25. csütörtök Márk

Tölgyessy: "A hatalom korlátja még sokáig csak a külföld és a gazdasági realitás lehet"

Tölgyessy Péter szerint Orbán Viktor sikerrel indította el az új politikai szerkezet eszmei és hatalmi kereteinek felállítását, a Fidesz támogatottsága magasabb, mint tavasszal volt, hatásos ellenzéke továbbra sincs, a módszeresen térfoglaló új hatalom korlátja sokáig csak a külföld és a gazdasági realitás lehet.

Az MR1 Kossuth adójának reggeli, 180 perc című műsorában Tölgyessy Péter arról beszélt, hogy Orbán Viktor roppant elszánással indította el az új politikai szerkezet eszmei és hatalmi kereteinek felállítását. A választásokon legyőzött baloldallal azonosította a '89-es fordulat államát valamint gazdaságát, és most elvileg ennek valóságos antitézisét kínálja az országnak. A szélesebb választóközönség számára 1989 legfőbb ígérete a csaknem mindenkit elérő gyors nyugatos felzárkózás volt, ám az elmúlt húsz, de különösen az utolsó hat esztendő inkább kudarcot eredményezett - vélkedett az elemző.

Keletiesebb rendszer jő

Tölgyessy szerint a nyilvánvaló kudarc érthetően kikezdte hatalommegosztásra, a jog uralmára és a piaci versenyre épített nyugatos rendszerbe vetett, kezdettől sem igazán erős állampolgári hitet, amire most válaszul alighanem egy keletiesebb rendszer következik. Orbán Viktor már jó ideje a magyarok összetett politikai kultúrájának keletibb felére alapoz: az intézmények alkotmányos rendje és a piaci verseny helyett a tényleges igazságosságot ígérő erős vezető akaratát kínálja.

Az alkotmányjogász úgy vélte: a Kádár-rendszer kisemberközpontú államszocializmusa után a fékek és ellensúlyok rendszere helyett tényleges plebejusdemokráciát ajánl. A külföldiek és a hetvenes-nyolcvanas évek óta folytonos hazai baloldali elitcsoportok kezéből a gazdaság erőforrásait inkább az új feltörekvő nemzeti középrétegek kezébe kívánja áttenni. Közben persze tudja, Magyarországot nem lehet kiszakítani a világkapitalizmus rendjéből: a pénzpiacok, a nemzetközi intézmények negatív jelzéseit tapasztalva, ha elkerülhetetlen, akkor visszakozik. Mégis állandóan felmutatja a világrendszer elleni lázadás, a gazdasági függetlenségért folyó harc népbarát gesztusait is.

Módszeres foglalás


Tölgyessy Péter kitért arra is, hogy a miniszterelnök nem csupán a végrehajtó hatalom kulcspozícióiba emeli kipróbált embereit, hanem sorra saját elkötelezettjeit teszi az elvileg független hatalmi intézmények élére is. Módszeresen elfoglalja az állami vállalatok, intézmények vezetését, hamarosan irányítása alá veszi a közszolgálati sajtót, és reményei szerint kiépíti a maradék ellenzéki média regulálásának eszköztárát. Hozzátette: Orbán Viktor tudatosan jutalmazza a táborába átállókat, döntéseiben nem a jobboldal egészéhez való lojalitás, a fideszes múlt a meghatározó, inkább a személyéhez való hűség. Nem karakteres, táborának vonzását gyarapító egyéniségeket keres, hanem akaratának hajlékony végrehajtóit kutatja. Ideálja az ország egyetlen, ellenpontok nélküli központból való irányítása. A korábbiaknál is kevésbé hisz a közvetett hatalomgyakorlás eszközeiben, a modern plurális társadalomban is szinte minden valóságos hatalmi erőforrást közvetlenül a maga kezében akar összefogni - mondta az alkotmányjogász.

Jól teljesít a kormány

Tölgyessy Péter megállapította: a szélesebb közvélemény az új rendszer retorikai alapvetését általában eddig helyeslően fogadta: a közvélemény-kutatások szerint a választók többsége a kormány tevékenységét jónak minősíti. A Fidesz támogatottsága a mérések szerint magasabb, mint tavasszal volt, bár tény: a közvélemény-kutatók a későbbi eredményhez képest általában túlbecsülik Fidesz erejét. A szélesebb közönség bizakodik a régi vágyait kielégíteni ígérő Fidesz sikerében, már csak azért is mert az csökkenteni javasolja a politikusok számát, a vezetői fizetések és végkielégítések nagyságát. Egyébként is lépten-nyomon az új feltörekvő rétegek világlátására alapozza büntető- és szociálpolitikáját, a jövő iskoláit, valamint szinte minden gesztusát. Akadnak ugyan a jobboldalon, akik a realitások körültekintőbb megfontolását szeretnék, mégis a többség itt a nemzeti újjáépítés kezdetének, új honfoglalásnak gondolja a kormány szimbolikus forradalmát - tette hozzá az elemző. 

Hiányzik a hathatós ellenzék

Tölgyessy szólt a hatalomból kiszorult baloldali értelmiségről is. Azt mondta: többségük minden szép és jó elpusztításának látja az eltelt három hónapot. Véleményformálói egymással vetélkedve fogalmaznak minél élesebben, és olykor már a magyar jogállam és alkotmányosság végéről beszélnek. Ám a baloldal kudarcának mélyreható vizsgálata nélkül tett erős kijelentések csupán régi szubkultúrájukon belül hatnak. A régi hideg polgárháború harcai egyelőre a baloldal gyengesége miatt szinte szünetelnek.

Az elemző szerint a hazai közéletből igencsak hiányzik a hathatós ellenzék. A nyugatos polgárosodásnak régóta nincsen erős önálló képviselete. A szocialistákon még jó ideig számon kérhetőek korábbi vétkeik. A Lehet Más a Politika igyekszik erélyes alkotmányvédő álláspontra helyezkedni, de a gazdaságpolitika ügyeiben a kormányétól nem eléggé megkülönböztethető az álláspontja. Nála pedig már csak a kormánytöbbség javaslatait kivételes arányban megszavazó Jobbik tudja magát kevésbé elkülöníteni a gazdasági függetlenségi harcot vezető Fidesztől.

Mi korlátozza Orbán Viktort?


Tölgyessy Péter úgy fogalmaz: a módszeresen térfoglaló új hatalom korlátja még sokáig csak a külföld és a gazdasági realitás lehet. Az 1989 eszméitől sokban elforduló Magyarország továbbra is a nyugati világ része marad, annak minden következményével együtt. Az önkormányzati választások után már csaknem minden hatalom Orbán Viktornál lesz, ám ezzel csak teljessé válik felelőssége rendszere tényleges eredményességéért - vélekedett az elemző. 

A kormány az elődje által hátrahagyott csontvázakra hivatkozó mozgástér-bővítési kísérlete látványosan kudarcot vallott, ám azóta is újabb és újabb ötletekkel reméli növelni a költségvetés lehetséges hiányát, azaz magyar állam által felvehető új hitelek nagyságát. A magánnyugdíj-pénztárakba történő befizetések statisztikai figyelembevételének uniós elfogadása esetleg némileg javít az új hatalom pozícióján, mégis, ha nem akar magának azonnal bajt a pénzpiacokon, minden inkább afelé szorítja a kormányt, hogy a 2011-es költségvetést a régi konvergencia-vállalásoknak megfelelően, 2,8 százalékos hiány alapul vételével készítse el. Így azonban kérdéses, miként rakja össze a kabinet a következő év költségvetését - mondta Tölgyessy Péter. Majd így folytatta: ha bejelentéséhez híven úgy akar áttérni az egykulcsos adózásra, hogy közben senkinek se romoljon a helyzete, akkor a jelenlegi számok mellett nincsen meg a magasabb adókulcs teljes eltörlésének a fedezete. Ezért mégis csak áldozatot kell kérnie az emberektől, vagy a több éves bevezetéssel végképp elmarad az induló nagy ugrás a gazdaságban. 

Tölgyessy szerint a döntések eddig láthatóan ad hoc megfontolások alapján formálódtak, a Fidesz az ellenzékben nemigen készített az ország valós helyzetéhez igazodó részletes gazdasági és társadalompolitikai cselekvési terveket.

A világgazdaság sem segít

Tölgyessy Péter úgy fogalmazott: mindent egybevetve az új hatalom eddig döntően nem adót csökkentett, hanem a bankadóval inkább ténylegesen a gazdaság egészére jelentős részben szétterülő adót emelt. Az Orbán-kormány már jogszabályba foglalt döntései eddig keveset mozdítottak az örökölt költségvetésen. A bankadó többletének 187 milliárdja, a kedvezményes vállalati nyereségadó hetvenmilliárdos kiszélesítése, az egyes kisadók eltörlése, a tartalékok tényleges zárolása idén várhatóan alig több mint négyszázmilliárd forintot mozgat meg, miközben a Medgyessy-, a második Gyurcsány-, majd a Bajnai-kormány döntései az első félévükben két-háromszor nagyobb összegeket forgattak meg úgy-ahogy - emlékeztetett Tölgyessy. Hozzátette: ha mindez a következő esztendőben is így marad, és a kormány nem kezd bele az igencsak bajban levő számtalan terület - a köz- és felsőoktatás, az egészségügy, az önkormányzatok, a MÁV - gondjainak megoldásába, akkor a gesztusaival függetlenségi harcot indító Orbán-kormány ugyancsak ki lesz szolgáltatva a világgazdaság és a pénzpiacok mindenkori állapotának, és sikere az elkerülhetetlennél is jobban a világ helyzetétől függ majd.

Tölgyessy Péter szerint ha nem jön a világgazdasági válság második hulláma, akkor sem várható hazánkban a következő években három-négy százaléknál nagyobb növekedés, ám ennyi aligha elégséges az eredményfelelős, minden téren lényegi változást ígérő új rendszer legitimációjához. Márpedig a következő esztendő derekától a közvélemény mindjobban várni fogja a kézzel fogható sikereket. Ma azonban még egyáltalán nem világos, hogy a gesztusok áradatán túl a világgazdaság bajos helyzetében milyen gazdasági döntésektől jöhetnének a tényleges eredmények- vélekedett a politikai elemző a közszolgálati rádióban.

Címlapról ajánljuk
Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Recep Tayyip Erdogan pártjának veresége a helyhatósági választásokon elsősorban a rossz török gazdasági helyzet következménye – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa. Pénzváltó Nikolett arról is beszélt, hogy az ellenzék jelentős visszaigazolást kapott arra, hogy lehet esélye a győzelemre a következő államfőválasztáson.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Erősödik a forint csütörtök reggel

Erősödik a forint csütörtök reggel

A szerda reggeli erősödést követően délután ismét gyengülni kezdett a forint a vezető devizákkal szemben, ezt követően azonban úgy tűnik, hogy ismét képes magára találni a magyar fizetőeszköz, csütörtök reggel ugyanis ismét a forinterősödésé a főszerep. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.    

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×