eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Századvég: változatlanul magabiztos a Fidesz előnye

Nem történt alapvető változás a pártok erőviszonyaiban - derült ki a Századvég augusztusi közvélemény-kutatásából. A Fidesz-KDNP a nyár végén is biztosan számíthat az állampolgárok túlnyomó többségének támogatására. A három parlamenti ellenzéki párt együttes támogatottsága alig haladja meg a kormánypártokénak a felét.

A Fidesz-KDNP kimagasló társadalmi támogatottsága továbbra is tartósnak mutatkozik. Az áprilisi, kétharmados parlamenti többséget biztosító lakossági szimpátia augusztus végén is egyértelműen kimutatható - állapította meg a Századvég Alapítvány.

A nyár utolsó hónapjában az összes megkérdezett körében a Fidesz támogatottsága nem változott a júliushoz képest, továbbra is az állampolgárok közel fele (46 százalék) szavazna a vezető kormánypártra.

Ezzel szemben az ellenzéki pártok pillanatnyi népszerűségében kisebb - statisztikai értelemben nem jelentős - változások mutathatóak ki. Amíg az MSZP egy százalékkal növelni tudta szavazói bázisát (13 százalékra), addig a Jobbik egy százalékot veszített támogatottságából (hét százalékon áll), az LMP szavazóinak aránya pedig nem változott (hat százalék) az összes megkérdezett körében. A kérdezettek negyede nem akart vagy nem tudott a kérdésre válaszolni.

Az előző hónaphoz képest a biztos szavazó pártválasztók esetében is csupán kisebb, az ellenzéki pártokat érintő elmozdulás figyelhető meg. A Fidesz-KDNP fölénye ezen a bázison is jól látható, a pártszövetségre július után augusztusban is a megkérdezettek 64 százaléka voksolna. Az MSZP támogatottsága a biztos szavazó pártválasztóknál is nőni tudott 16-ról 17 százalékra, a Jobbik és az LMP viszont kénytelen volt kettő, illetve egy százalékos népszerűségvesztést elkönyvelni. A Jobbikra ezen a bázison a megkérdezettek nyolc százaléka, míg az LMP-re hét százaléka szavazna augusztusban.

Az országos részvételi szándék csökkent, bár továbbra is magasnak minősíthető: a megkérdezettek 58 százaléka (-3 százalékpont) jelezte, hogy részt venne egy most esedékes országgyűlési választáson.

Pártok és problémamegoldás

Az ellenzéki pártok teljesítményét és problémamegoldó képességét általában alacsony színvonalúnak gondolják a választók. A közvélekedés szerint egyértelműen a Fidesz az a párt, amelyik képes megoldani az ország problémáit.

A legnagyobb ellenzéki párt, az MSZP önmagához képest a nyugdíjasok és a nyugdíjak védelmében a leghatékonyabb (11 százalék), azonban még így is négyszeres azok aránya (45 százalék), akik szerint ezen a téren is a Fidesz végzi a legjobb munkát.

Más kérdésekben a Fidesz előnye még tetemesebb a szocialistákhoz képest. A munkahelyteremtés, az ország erős vezetése, a fiatalok helyzetének javítása, a gazdaság fejlesztése vagy a bűnözés elleni harc vonatkozásában a legnagyobb kormányzópártot átlagosan hétszer annyian gondolják hatékonyabb problémamegoldónak, mint az MSZP-t.

A választók szerint az ellenzéki pártok közül - egy kérdés kivételével - a szocialisták végzik a legjobban a dolgukat. Az egyetlen kérdés, ahol az MSZP-t a Jobbik megelőzi, a bűnözés elleni harc. Itt a válaszadók nyolc százaléka szerint a Jobbik, hat százalékuk szerint az MSZP, 45 százalékuk szerint a Fidesz végzi a legjobb munkát.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×