Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Kinevezték a közigazgatási hivatalok vezetőit

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Kinevezték a szeptembertől működő megyei közigazgatási hivatalok vezetőit, így az önkormányzatoknak újra lesz törvényességi felügyeletük.

Szeptember 1-jével a megyei közigazgatási hivatalok egy közel két éves exlex állapotot számolnak fel - utalt Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter a hivatalvezetők kinevezésekor arra, hogy miután 2009 januárjában megszűntek a Gyurcsány-kormány által alkotmánysértő módon létrehozott regionális közigazgatási hivatalok, az önkormányzatok törvényességi felügyelet nélkül maradtak.

Navracsics Tibor úgy vélte, a korábbihoz képest szeptember 1-től olyan szolgáltatást kell kialakítani a közigazgatás területén is, amellyel elégedettek lehetnek az állampolgárok. "Nem lehetünk ellenségesek azokkal szemben, akiknek a pénzéből dolgozunk, akiknek a pénzéből az intézményeket működtetjük, sőt tartozunk azzal az adófizető polgároknak, hogy a legmagasabb szintű szolgáltatást nyújtjuk nekik" - fogalmazott.

A kabinet célja, hogy 2013. végére egyablakos ügyintézési rendszert alakítson ki, vagyis az állampolgár egy helyen intézhesse az összes ügyét - mondta röviddel a fővárosi és a 19 megyei hivatalvezető kinevezése előtt Szabó Erika, a területi közigazgatásért és választásokért felelős államtitkár.

A megyei közigazgatási hivatalok működtetése lesz az átszervezési munka első lépése. Ezek a hivatalok január 1-jétől átalakulnak kormányhivatalokká, amelyek már több a jelenleg minisztériumokhoz tartozó 33 intézmény - mint például a Földhivatal vagy az ÁNTSZ - munkáját hangolják össze.

Szabó Erika megfogalmazása szerint "a cél az, hogy a legtöbb ilyen szervet, amelyek most még a minisztériumoktól függenek, területi szinten egy szervezeti egységbe kapcsolódjanak".

Ez többéves munka, ám néhány szervezet ügyfélszolgálata már januártól elérhető lesz a kormányhivataloknál. Az új szervezeteket nem a most kinevezett hivatalvezetők fogják irányítani, hanem a kormánymegbízottak, a hivatalvezetők feletteseként. A kormánymegbízottakat várhatóan az év végén nevezik ki, a politikai posztot politikus is betöltheti, így akár országgyűlési képviselő is, ám az önkormányzati képviselői mandátummal - értelemszerűen - összeegyeztethetetlen.

Az átszervezés egyébként több milliárd forintba kerül, és Szabó Erika ígérete szerint nem jár elbocsátásokkal.