Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Ranschburg Jenő: Az iskolakezdő gyerekek izgalmát karácsonyra csalódottság váltja fel

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az iskolásoknak általában nem jelent lelki terhet a tanévkezdés - mondta az InfoRádiónak Ranschburg Jenő gyermekpszichológus, aki szerint, bár a leendő elsősök nagyon várják az iskolát, gyakran csalódás éri őket. A gyermekpszichológus arról is beszélt, hogy akár már a harmadikos gyerekek is lehetnek iskolakerülők.

A gyerekek jelentős része várja az új tanévet, általában nem jelent lelki terhet számukra az iskolakezdés. A leendő elsősök ilyenkor teli vannak várakozással, hiszen nem tudják, mire számíthatnak, az izgalmat azonban karácsony felé közeledve gyakran csalódottság váltja fel - mondta az InfoRádiónak Ranschburg Jenő gyermekpszichológus.

Egy gyerek számára annál természetesebb, hogy teljesítenie kell az elvárásokat, minél jobban alkalmazkodott a társadalmi normákhoz, ugyanakkor növekszik benne a belső ellenállás, egyre kevésbé szeretne visszatérni az iskolába, amiben csalódott. Ennek jele lehet egy megbetegedés, vagy az, ha fájdalmakra panaszkodik. Ezt nem árt komolyan venni, mert a fiatalok akár arra is képesek, hogy maguk idézzék elő ezeket a bajokat - figyelmeztetett a szakember.

Ez olyan próbálkozás, amellyel a gyerekek a szabályokon belül maradva igyekeznek "kerülni az iskolát". A valódi iskolakerülés, amikor a diák elindul ugyan otthonról, ám nem a tanórára, hanem csavarogni megy, általában a harmadik osztályba járóknál figyelhető meg először - mondta Ranschburg Jenő.

Az iskola mellé leginkább azok a gyerekek járnak, akiknél már korábban is szociális problémák adódtak, három-négyesztendős korban azonban azt "nagyon kockázatos megjósolni", hogy a fiatal iskolakerülő lesz-e - fűzte hozzá a gyermekpszichológus.