eur:
392.93
usd:
366.51
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk

Kovács Árpád: Nincs szükség a Valutaalapra, amíg van elég kínálat a piacon

Az állami vagyonkezelésben alkalmazott új felfogás szerint szó lehet a korábban privatizált állami tulajdon visszavásárlására is - mondta az Állami Számvevőszék volt elnöke az InfoRádió Aréna című műsorában. Kovács Árpád arról is beszélt, hogy a nemzetközi pénzintézetekkel ápolt kapcsolat nem írhatja felül a kormány egyéb szándékait.

Nagyon fontos annak meghatározása, hogy az állam miért felelős, milyen feladatokat kell ellátnia, mely társaságok legyenek a birtokában és milyen arányban, illetve mely területek irányítását engedje át az önkormányzatoknak - mondta az Állami Számvevőszék volt elnöke az InfoRádió Aréna című műsorában.

Kovács Árpád hozzátette: az új felfogás szerint az állami vagyonkezelésnek része lehet a korábban magánkézbe adott cégek visszavásárlása is.

A szakértő szerint az elmúlt években uralkodó közgazdasági iskola azért bukott meg, mert egyoldalú volt a szemlélete: a piacot tökéletesnek tekintette, a közszférát pedig tökéletlennek. Márpedig éppen e két terület harmonizálására lenne szükség, ezért meg kell haladni a kizárólagosságon alapuló ortodox elképzeléseket - hangsúlyozta.

Adott esetben egy az állami és a közszféra együttműködésén alapuló PPP program is nagyszerű eredményt hozhat, de ez bármilyen megoldásra igaz lehet, ha a felelősök annak komplex hatásait társadalmi szempontból is végiggondolják - fejtegette Kovács Árpád.

Egy erőmű bezárása, abban az esetben, ha gazdaságosabb megoldást találunk az azáltal termelt energia előállítására, nem csak annyit jelent, hogy az abbahagyja a működését. Meg kell vizsgálni, hányan válnak munkanélkülivé, mi történik a rá épülő vállalkozásokkal, hogyan befolyásolja a lépés a bűnözés alakulását, a családi perspektívákat, a tanuláni lehetőségeket... - magyarázta az Állami Számvevőszék volt elnöke.

Kell-e az IMF?

Gyakran sokféle érdeket kell ütköztetni a fejlődési forgatókönyv megválasztásakor: a döntéshozókat olyan irányba próbálják mozgatni bizonyos érdekkörök, amelyek számukra hoznak előnyt, márpedig meg kell próbálnunk érvényesíteni a sajátos szempontjainkat is - mondta Kovács Árpád.

A szakember szerint csak később derül ki az, helyes-e, hogy a kormány szakított az érdekalapú gazdaságpolitikával. Emlékeztetett, hogy a Nemzetközi Valutaalap (IMF) a kilencvenes években elhagyta Magyarországot, mert az nem vette igénybe a felajánlott kölcsönösszegeket, azokhoz ugyanis mindig szigorú feltételrendszert rendeltek. Amíg a piacon van kínálat, amíg onnan olyan forrásokból lehet felvenni pénzt, amelyeket csak az érdekel, hogy mikor és mekkora kamattal kapja vissza azt, de nem foglalkoznak az ország belső működésével, addig nincs szükség a valutaalapra - magyarázta az Állami Számvevőszék volt elnöke. 2008-ban szükség volt rá - jegyezte meg.

A mindenkori kormány egy négyes érdekkörben mozog, amelynek csak egyik eleme a nemzetközi pénzintézetekkel való kapcsolat. Az ország egyértelműen beteg, és ez olyannyira meghatározóvá válhat, hogy kiszolgálása felülírhatja a kormány egyéb szándékait, márpedig 2008-ban ez történt - mondta Kovács Árpád.

Most úgy tűnik, hogy javul a lakosság megtakarítási hajlandósága és vannak alternatív hitelfelvételi források, így fel lehetett tölteni az egyébként csaknem teljesen kiürült nemzeti banki valutatartalékokat. Mivel ezeket a pénzeket nem a gazdaság élénkítésére használták, hanem a jegybanknál kötöttek ki mint forrás, megnőtt a kormány ezzel kapcsolatos mozgástere is - fűzte hozzá a szakértő.

Mindig az adott helyzethez kell alkalmazkodni, a kormányzás művészete pedig éppen az, hogy a lehetőségeknek, az adottságoknak és a céloknak olyan harmóniáját teremti meg, amely végül is egy ország fejlődéséhez vezet - jegyezte meg Kovács Árpád.

Hanganyag: Exterde Tibor

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

A Liverpool – különösen fájó ez a Vörösök híveinek – éppen a városi rivális Everton elleni vereséggel, szerdán szinte minden esélyét elveszítette a győzelemre az Arsenallal és a Manchester Cityvel vívott hármas harcban. Az Ágyúsok előnye három pont négy fordulóval a zárás előtt, ami a jobb gólkülönbség miatt valójában négy. A City két mérkőzéssel kevesebbet játszott náluk, de a vesztett pontokat tekintve az előnye öt pont Szoboszlai Dominik csapatával szemben.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Nyomás alatt a Boeing

Nyomás alatt a Boeing

A Boeing repülőgépgyártó ismét nyomás alá került, miután az S&P a héten másodszor is felülvizsgálta és "stabilról" "negatívra" módosította a kilátásokat, amit egy januári kabinpanel-robbanás és a legnépszerűbb repülőgépük gyártásának lassítása, valamint a fokozott termelés bizonytalanságok és vezetőségi változások váltottak ki.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×