Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Sukoró-ügy: Budai szerint ellentmondásos Gyurcsány és Bajnai vallomása

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Budai Gyula miniszterelnöki megbízott szerint Gyurcsány Ferenc és Bajnai Gordon volt miniszterelnököknek a sukorói kaszinóberuházás ügyében tett vallomását összevetve \"teljesen egyértelműen végigvezethető\", hogy a két volt kormányfő hamisan tanúskodott az ügyészség előtt.

A miniszterelnöki megbízott szerdai budapesti sajtótájékoztatóján kiosztott egy táblázatot, amelyben összeveti Gyurcsány Ferenc és Bajnai Gordon tanúvallomását Sukoró ügyében, "feltárva az abban szereplő ellentmondásokat", valamint összehasonlította a két vallomást a rendelkezésükre álló, az ügyészségnek is becsatolt iratokkal. A táblázatot átadja az ügyészégnek is.

Budai Gyula felidézte, a közelmúltban a két volt kormányfő beperelte őt, amiért azt mondta, dokumentumok igazolják, hogy Sukoró ügyében Bajnai Gordon és Gyurcsány Ferenc hamisan tanúskodott az ügyészség előtt. Erre reagálva azonban kijelentette: "nagy tisztelettel állok a per elébe".

A miniszterelnöki megbízott a kiosztott táblázat alapján azt mondta: egyértelműen valószínűsíthető, hogy Gyurcsány Ferenc és Bajnai Gordon "igen rég tud a sukorói beruházásról", és nem 2008. május 21-e - a parlamenti egyeztetés napja - volt az első időpont, amikor a befektetőkkel találkoztak, hanem már korábban.

A részletekről szólva kifejtette: a 2008. május 21-i egyeztetésről készült miniszterelnöki emlékeztető egyértelműen azt igazolja, hogy ezen a találkozón konkrét utasításadás, feladatkör-meghatározás történt az ott szereplők részére. Gyurcsány Ferenc azonban - folytatta - tanúvallomásában arra a kérdésre, hogy történt-e konkrét utasításadás, feladatkör-meghatározás a sukorói beruházást illetően, azt mondta, előfordulhatott ilyesmi a beruházási döntés végső szakaszában. Ez az időpont viszont nem volt a beruházási döntés végső szakasza - hívta fel a figyelmet Budai Gyula.

Budai Gyula lényeges eltérésnek nevezte a két kormányfő vallomásában, hogy ki volt a 2008. május 21-i találkozó szervezője. Gyurcsány Ferenc azt mondta, a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium, valamint a Pénzügyminisztérium készíthette elő, Bajnai Gordon - akkori nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter - viszont úgy nyilatkozott, hivatalból kapott meghívást a megbeszélésre - idézte a miniszterelnöki megbízott.

Budai Gyula arról is szólt, hogy álláspontja szerint már a 2008. május 21-i megbeszélés előtt megindították a sukorói kaszinóberuházással összefüggő földcserét a sukorói, illetve a Pest megyei területeket érintően. "Innentől kezdve nehezen tudom elhinni, (...) hogy Gyurcsány Ferenc és Bajnai Gordon nem tudott ezekről a tényekről" - tette hozzá.

A Központi Nyomozó Főügyészség különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntette és más bűncselekmények miatt 2009 áprilisa óta nyomoz ismeretlen tettes ellen a King's City kaszinóberuházáshoz köthető sukorói, albertirsai és pilisi ingatlanok cseréje ügyében.