eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Sukoró-ügy: Budai szerint ellentmondásos Gyurcsány és Bajnai vallomása

Budai Gyula miniszterelnöki megbízott szerint Gyurcsány Ferenc és Bajnai Gordon volt miniszterelnököknek a sukorói kaszinóberuházás ügyében tett vallomását összevetve "teljesen egyértelműen végigvezethető", hogy a két volt kormányfő hamisan tanúskodott az ügyészség előtt.

A miniszterelnöki megbízott szerdai budapesti sajtótájékoztatóján kiosztott egy táblázatot, amelyben összeveti Gyurcsány Ferenc és Bajnai Gordon tanúvallomását Sukoró ügyében, "feltárva az abban szereplő ellentmondásokat", valamint összehasonlította a két vallomást a rendelkezésükre álló, az ügyészségnek is becsatolt iratokkal. A táblázatot átadja az ügyészégnek is.

Budai Gyula felidézte, a közelmúltban a két volt kormányfő beperelte őt, amiért azt mondta, dokumentumok igazolják, hogy Sukoró ügyében Bajnai Gordon és Gyurcsány Ferenc hamisan tanúskodott az ügyészség előtt. Erre reagálva azonban kijelentette: "nagy tisztelettel állok a per elébe".

A miniszterelnöki megbízott a kiosztott táblázat alapján azt mondta: egyértelműen valószínűsíthető, hogy Gyurcsány Ferenc és Bajnai Gordon "igen rég tud a sukorói beruházásról", és nem 2008. május 21-e - a parlamenti egyeztetés napja - volt az első időpont, amikor a befektetőkkel találkoztak, hanem már korábban.

A részletekről szólva kifejtette: a 2008. május 21-i egyeztetésről készült miniszterelnöki emlékeztető egyértelműen azt igazolja, hogy ezen a találkozón konkrét utasításadás, feladatkör-meghatározás történt az ott szereplők részére. Gyurcsány Ferenc azonban - folytatta - tanúvallomásában arra a kérdésre, hogy történt-e konkrét utasításadás, feladatkör-meghatározás a sukorói beruházást illetően, azt mondta, előfordulhatott ilyesmi a beruházási döntés végső szakaszában. Ez az időpont viszont nem volt a beruházási döntés végső szakasza - hívta fel a figyelmet Budai Gyula.

Budai Gyula lényeges eltérésnek nevezte a két kormányfő vallomásában, hogy ki volt a 2008. május 21-i találkozó szervezője. Gyurcsány Ferenc azt mondta, a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium, valamint a Pénzügyminisztérium készíthette elő, Bajnai Gordon - akkori nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter - viszont úgy nyilatkozott, hivatalból kapott meghívást a megbeszélésre - idézte a miniszterelnöki megbízott.

Budai Gyula arról is szólt, hogy álláspontja szerint már a 2008. május 21-i megbeszélés előtt megindították a sukorói kaszinóberuházással összefüggő földcserét a sukorói, illetve a Pest megyei területeket érintően. "Innentől kezdve nehezen tudom elhinni, (...) hogy Gyurcsány Ferenc és Bajnai Gordon nem tudott ezekről a tényekről" - tette hozzá.

A Központi Nyomozó Főügyészség különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntette és más bűncselekmények miatt 2009 áprilisa óta nyomoz ismeretlen tettes ellen a King's City kaszinóberuházáshoz köthető sukorói, albertirsai és pilisi ingatlanok cseréje ügyében.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×