Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Ennyit (se) tudnak a fiatalok a pénzügyekről

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A fiatalok több mint háromnegyede nincs tisztában a pénzügyi alapfogalmakkal - többek között ez derült ki a Budapesti Corvinus Egyetem Tanárképző Központjának középiskolások körében végzett előkutatásából.

Az előkutatásban a diákoknak tizennégy pénzügyi alapfogalmat kellett megmagyarázniuk, mint például a kamat, a hitelkártya, az euró, a HUF, a THM, a részvény, a lízing vagy a betétkártya.

A felmérés kitért a fiatalok adózással és a gazdasággal kapcsolatos attitűdjére, arra, hogy mit tudnak a bankok szerepéről, és mit tartanak előnyösnek vagy fontosnak az anyagi siker eléréséhez.

A kutatás eredményei azt mutatják, hogy a fiatalok 77 százaléka tájékozatlan (nem válaszolt, rossz választ adott) a pénzügyi alapfogalmakkal kapcsolatban, 16 százalékuk írta körül pontosan a gazdasági fogalmakat, 7 százalékuk pedig nagyjából van tisztában azok tartalmával.

A megkérdezett diákok csupán 16 százaléka tudja pontosan, 7 százalékuk pedig nagyjából, hogy mit jelent a biztosítás, a THM, a betéti kamat, a lízing, a részvény vagy a portfólió. Az adómorál szempontjából viszont bizakodásra adhat okot - mondják a szakemberek -, hogy a válaszadók fele szerint az adócsalók minden állampolgárt egyaránt megkárosítanak.

A legtöbben a HUF és az infláció jelentését ismerték, kevesen tudták viszont megmondani a THM, a lízing, a betéti kamat és a betétkártya jelentését, és mindössze egyetlen diák tudta értelmezni a portfólió kifejezést. A bankok feladatainak meghatározása ugyancsak nehézségekbe ütközött: mindössze 8-8 százalék tudott helyes választ adni arra a kérdésre, hogy mivel foglalkozik a nemzeti bank, és mi a szerepük a kereskedelmi bankoknak az ország gazdaságában - olvasható az összegzésben.

A kutatás kis mintán végzett előkutatás, és évente szeretnének reprezentatív mintán megismételni. A tervezett felméréshez hasonló kutatás nem készült az elmúlt években Magyarországon - hangsúlyozta Czakó Ágnes egyetemi docens, a kutatás vezetője.

A Budapesti Corvinus Egyetem Tanárképző Központja - a Családi Kasszasikerek Program partnereként - százhatvan 14 és 19 év közötti középiskolás körében vizsgálta a fiatalok gazdasági ismereteit.

Hanganyag: Panulin Ildikó