Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Kódexezne az MSZP a választásokon, a többiek köszönik nem kérik

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Tizenhárom pontos etikai kódexet javasol a pártoknak az MSZP az önkormányzati választásra - közölte Szanyi Tibor, a párt kampányfőnöke. A parlamenti pártok közül a Fidesz, a KDNP és a Jobbik elveti, az LMP pedig több ponton módosítaná a kódexet.

Szanyi Tibor, a szocialisták kampányfőnöke kedden jelentette be, hogy tizenhárom pontos etikai kódexet javasol a pártoknak az MSZP az önkormányzati választásra. A politikus az InfoRádiónak elmondta: a kódexben többek között az szerepelne, hogy a jelöltek saját programjuk megismertetésével foglalkozzanak, de pedig az ellenfelek lejáratásával. Szó van benne arról is, hogyan lehet kiküszöbölni a kopogtatócédulák gyűjtésével járó anomáliákat - tett hozzá.

A kódex garantálná az október 3-i választás tisztaságát, szabályosságát, biztosítaná a részt vevő pártok, szervezetek, jelöltek etikus magatartását, egyben kizárná a tisztességtelen, ok nélkül személyeskedő és becsületsértő módszerek alkalmazását.

Szanyi Tibor csütörtökre hívta meg a képviselői irodaházba a parlamenti pártokat és az önkormányzati választáson induló jelölőszervezeteket, hogy írják alá a kódexet. Ezen viszont a parlamenti pártok közül - a kezdeményezőn kívül - minden valószínűség szerint csak az LMP vesz részt, a többiek ugyanis elvetik a szocialisták javaslatát.

Kósa Lajos, a Fidesz ügyvezető alelnöke, kampányfőnöke az MTI-nek úgy nyilatkozott, pártja egyáltalán nem tartja hitelesnek az MSZP-t etikai kérdésekben. Mint mondta, van valami diszkrét bája annak, hogy Hagyó Miklós, Hunvald György és "más, egészen kiváló önkormányzati szakemberek pártja" áll elő etikai kódexszel.

A Fidesz etikusan, jogszerűen, szabályosan fog kampányolni, ahogyan eddig is tette - közölte a politikus.
A kereszténydemokraták szintén úgy látják, sajátos bája van annak, hogy az MSZP etikai kódexet kezdeményez. Harrach Péter, a KDNP parlamenti frakciójának vezetője az MTI-vel azt közölte, pártja mindig igyekezett betartani a játékszabályokat; majd hozzátette, javasolják, tegyen így az MSZP is.

A Jobbik hiteltelen, olcsó kampányfogásnak tartja Szanyi Tibor előzetes egyeztetések nélkül bejelentett kezdeményezését egy pártok közötti választási etikai kódex bevezetéséről - nyilatkozta az MTI-nek Szabó Gábor. A Jobbik pártigazgatója elmondta, nagy meglepetéssel fogadták a szocialisták felvetését, amely "kicsit olyan, mintha a farkas vegetáriánus étrendre szólítaná fel az erdő lakóit".

Eszembe sem jut, hogy a Jobbik bármilyen demokratikus megközelítésben érdekelt lehet, ezért magasról teszek a Jobbik véleményére - mondta az InfoRádiónak Szanyi Tibor.

Az LMP ugyan részt vesz a csütörtökre meghirdetett egyeztetésen, de három ponton módosítaná a Szanyi Tibor által javasolt etikai kódexet. Karácsony Gergely, a párt kampányfőnöke szerint betarthatatlan az a javaslat, hogy a pártok "ne vádolják egymást bűncselekményekkel".

A politikus emellett bevetetné az etikai kódexbe, hogy a pártok ne éljenek vissza az erőfölényükkel, és ne gyűjtsenek indokolatlanul sok ajánlószelvényt. Harmadik pontként pedig azt javasolja, hogy a jelölőszervezetek tartózkodjanak a "voksturizmustól". Karácsony Gergely úgy látja, ha elfogadják ezeket a javaslataikat, akkor akár alá is írnák az etikai kódexet. Szanyi Tibor az InfoRádiónak azt mondta, megfontolandónak tartja az LMP javaslatait.

Hanganyag: Herczeg Zsolt