eur:
394.08
usd:
368.81
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György

Helycserés támadásról meg kapcsolati tőkéről beszél az MSZP

A Külügyminisztérium kedden megerősítette, hogy Györkös Péter személyében új állandó brüsszeli képviselőt neveznek ki. Az MSZP bírálatát visszautasítva a tárca közölte: a váltás nem pártpolitikai alapon történt, és a kinevezés nem veszélyezteti a magyar EU-elnökséget.

"Györkös Péter igen felkészült, az EU kérdéseiben jártas diplomata, kinevezése egyáltalán nem veszélyezteti Magyarország EU-elnökségére való felkészülését" - közölte Pataki Eszter, a minisztérium sajtó főosztályának vezetője az MTI-vel.

A tárca illetékese hangsúlyozta: a váltás nem pártpolitikai alapon történt. Mint hozzátette, a minisztérium vezetésének bizalma mind Györkös Péter, mind Iván Gábor iránt továbbra is töretlen.

A Népszabadság keddi számában - Rizikós EU-cseréről döntött Orbán című cikkében - arról tudósított, hogy Magyarország állandó brüsszeli EU-képviselete vezetőjének leváltásával "a magyar EU-elnökség sikerét veszélyeztető cserére szánta rá magát a kormány". A lap szerint ez a fajta csere teljesen szokatlan Brüsszelben, "a rendkívül tapasztalt Iván Gábor visszahívása brüsszeli körökben is feltűnést keltett".

A Népszabadság szerint a kormányváltás nem indokol ilyen cserét, azért sem, mert nem politikai, hanem szakmai posztról van szó. Az újság úgy tudja, Iván Gábort várhatóan szeptember közepén váltja a brüsszeli állandó képviselői poszton Györkös Péter zágrábi nagykövet, előbbi pedig valószínűleg a zágrábi külképviselet vezetője lesz.

Az MSZP közleményben bírálta Iván Gábor leváltását. A párt szerint Orbán Viktor miniszterelnök veszélyezteti Magyarország európai uniós elnökségét azzal, hogy "elmozdította" az állandó brüsszeli képviselőt.

A legnagyobb ellenzéki párt álláspontja szerint Orbán Viktor "szigorúan pártpolitikai alapon" döntött. Az MSZP szerint az Iván Gábort váltó Györkös Péternek nincs kapcsolati tőkéje az EU-ban, és a folyó ügyekről sincs ismerete, márpedig ezeket a hiányosságokat kellene pótolnia szűk három és fél hónap alatt. Erre nincs esélye, ezzel pedig lehetetlen helyzetbe hozta őt és különösen az országot Orbán Viktor miniszterelnök újabb felelőtlen döntésével - olvasható a közleményben.

A szocialista párt azután juttatta el közleményét az MTI-hez, hogy a Világgazdaság Online hétfőn arról számolt be: "helycserés támadással" cserél pozíciót a brüsszeli magyar EU-képviselet vezetője, Iván Gábor nagykövet és a zágrábi magyar nagykövet, Györkös Péter.

Magyarország 2011. január 1-jétől tölti be a soros EU-elnöki posztot.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×