eur:
393
usd:
366.79
bux:
66639.49
2024. április 25. csütörtök Márk

A pedagógusok az Alkotmánybíróságra mennek

Az Alkotmánybírósághoz (Ab) fordult a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ), a 98 százalékos különadóról szóló rendelkezés megsemmisítését kérve.

A közlemény szerint a szakszervezet sérelmezi a jogszabály visszaható hatályát, valamint azt, hogy a közalkalmazottak jogállásáról szóló törvény alapján jogosan járó jövedelmeket terhelnek különadóval.

A dokumentum arra is kitér, hogy a PSZ honlapján közzétett egy beadványtervezetet, amelyet bárki letölthet, aláírhat és megküldhet az Alkotmánybíróságnak. A szakszervezet azt reméli: minél többen fordulnak a testülethez, annál nagyobb az esélye, hogy a beadványt soron kívül napirendjére tűzi az Ab.

Korábban ugyancsak az Alkotmánybírósághoz fordult az ügyben a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete. A szakszervezet ezt már augusztus 11-én közölte, aznap, amikor Schmitt Pál köztárasági elnök bejelentette be, hogy - más jogszabályokkal együtt - aláírta a gazdasági és pénzügyi törvénycsomagot.

A törvény kihirdetését követő 44. nap utáni hónap első napján lép hatályba az a rendelkezés, amely szerint 98 százalékos különadó sújtja a közszférában a végkielégítéseket és egyes további jövedelmeket (például a felmentési időnek munkavégzési kötelezettséggel nem járó részre kifizetett munkabért), a szabályozás azonban már a 2010. január 1-jétől megszerzett jövedelmekre is vonatkozik.

A törvény szerint október 1-jétől kell megfizetni a különadót, vagyis aki eddig a határidőig megkapta az adó alá vont pénzt, annak október 31-ig vissza kell fizetnie a megszerzett jövedelem 98 százalékát; aki pedig e határidőt követően jogosult végkielégítésre, attól a munkáltató (kifizető) automatikusan levonja a különadót.

A különadó alapjába a bevétel 2 millió forintot meghaladó része számít bele.

Címlapról ajánljuk
Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Recep Tayyip Erdogan pártjának veresége a helyhatósági választásokon elsősorban a rossz török gazdasági helyzet következménye – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa. Pénzváltó Nikolett arról is beszélt, hogy az ellenzék jelentős visszaigazolást kapott arra, hogy lehet esélye a győzelemre a következő államfőválasztáson.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×