Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Meghívta a kormány az orosz ortodox egyház vezetőjét Magyarországra

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Meghívta a kormány Magyarországra Kirill pátriárkát, az orosz ortodox egyház vezetőjét; a meghívást Erdő Péter bíborossal egyeztették - jelentette be Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes.

Ezzel a legmagasabb szintű látogatás valósul Magyarország és az orosz ortodox egyház tekintetében - mondta Semjén Zsolt, a Szergij voronyezsi metropolita vezette delegációval zajlott tárgyalás után.

A miniszterelnök-helyettes beszámolt arról is, hogy Kirill, "Moszkva és minden oroszok pátriárkája" meghívta őt Moszkvába.

Semjén Zsolt közölte: kezdeményezték, hogy állítsanak fel pravoszláv kereszteket a magyarországi korábbi szovjet katonai temetőkben, és a pravoszláv egyház szertartása szerint szenteljék meg ezeket. Ebben Simicskó István honvédelmi államtitkárnak meghatározó szerepe lesz - tette hozzá.

"Ahogy a magyar katonákat nem kérdezte meg senki, hogy akarnak-e az oroszokkal szemben harcolni, úgy ezeket az orosz katonákat sem kérdezte meg senki, hogy vörös csillag alatt akarnak-e nyugodni" - indokolta a döntést a miniszterelnök-helyettes.

Egyúttal köszönetét fejezte ki Szergij metropolitának, hogy az oroszországi magyar katonasírokat "nagyon szépen gondozzák". Ugyanígy "a magyar nemzet is tisztelettel és megbecsüléssel viseltetik" az elesett orosz katonák sírjaival szemben - jegyezte meg.

Semjén Zsolt hangsúlyozta: a megbeszélésen egyebek mellett gazdasági kérdéseket is érintettek, tekintettel arra, hogy Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter csütörtökön Moszkvában tárgyal.

A miniszterelnök-helyettes utalt arra: Szergij metropolitával megegyeztek abban, hogy emberjogi alapon kell állni a kisebbségvédelemhez, "tehát minden kisebbséget megillet az anyanyelvhez, az anyanyelvi oktatáshoz és az identitás megőrzéséhez való jog". Ennek jegyében "mindkét ország híve a kettős állampolgárság biztosításának" - fogalmazott.

Szergij metropolita rámutatott: Voronyezs kulcsfontosságú város volt a második világháborúban, többek között ennek elestétől vagy megtartásától függött az, hogy milyen lesz a kimenetele a háborúnak. A település ostroma 212 napig tartott, a harcok során mindkét oldalon összesen több százezer ember esett el, és itt, illetve a Don-kanyarban lelte halálát több mint 43 ezer magyar katona is. A város jelentőségét mutatja, hogy miután a szovjetek visszafoglalták, rá két hétre Paulus német tábornok megadta magát Sztálingrádnál.

Az egyházi vezető emlékeztetett arra, hogy a voronyezsi ortodox egyházmegye elérte: a magyar elhunytak hozzátartozói felkereshessék Oroszországban a katonasírokat.

Megemlítette, hogy a tárgyalások során egyetértettek abban: "Európa biztonságát, jövőjét az garantálja, ha a keresztény erkölcsi értékrendet megőrizzük". Egyúttal köszönetét fejezte ki, hogy a magyar kormány hozzájárul a magyarországi ortodoxia fennmaradásához.