Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Kósa Lajos: a kormány nem költ többet magára, mint elődje

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Kósa Lajos szerint nem igaz, hogy a jelenlegi kormány többet költ magára, mint az előző.

A Fidesz alelnöke egy kérdésre válaszolva hétfői sajtótájékoztatóján leszögezte: a három hónap alatt 120 milliárd forinttal kevesebbet költött a Fidesz-kormány, mint a szocialisták három hónap alatt.

A szocialisták bármikor ki tudnak választani egy olyan szegmenst, amiben bármit ki tudnak mutatni - közölte.

A statisztika azért volt már Lenin elvtárs szerint is az osztályharc eszköze, mert a statisztikát lehet erre használni - fogalmazott Kósa Lajos.

A Vasárnapi Hírek számításai szerint a jelenlegi kormány jóval többet költ magára, mint az előző. A lap úgy számol, hogy a Bajnai-kabinet a 87 állami vezetőnek havonta összesen 76 millió 122 ezer 800 forintot fizetett. Az Orbán-kormány - saját bevallása szerint - e célra havonta mindössze 45 millió 329 ezer 300 forintot költ, de e számításból természetesen kihagyták a közigazgatási és helyettes államtitkárokat, akik, úgymond, nem tartoznak a politikai szférába. Az ő fizetésükkel ez az összeg 101 millió 172 ezer 500 forint havonta, tehát a 116 tagú apparátus 25 millió forinttal "drágább" a Bajnai-kabinetnél.

Az MSZP hétfőn kiadott egy közleményt, amelyben többek között azt írja: úgy tűnik, az "urambátyám" típusú feladatkiosztás után az államigazgatásban tovább folytatja a mutyizást a Fidesz; az Orbán-kormány tavasszal még az olcsó állam ígéretével ámította a magyar választókat, bő két hónappal a beiktatása után azonban kiderült: hatékonyabbá nem, költséghatékonyabbá pedig végképp nem tette a közigazgatást.

A Bajnai-kormány idején csökkentett fizetést vettek fel az állami vezetők, Orbán Viktor "fékezett habzású" rendszerében azonban már ma is "havi huszonötmillió közforinttal többet költünk" a miniszterek és államtitkárok javadalmazására - vélik a szocialisták.

Kósa Lajos ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott: külön mókás, hogy a szocialisták beszélnek urambátyám világról, azok után, hogy az elmúlt időszakban minden héten letartóztattak egy szocialista politikust a legváltozatosabb bűncselekményekkel kapcsolatban, ami általában éppen az urambátyám világról szólt.