Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Csaknem félezerszer riasztották a tűzoltókat a vihar miatt

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Országszerte összesen 489 esetben riasztották a tűzoltókat a tegnapi vihar okozta károk elhárítására. Legtöbbször vízszivattyúzáshoz, vagy fakivágásoz kértek segítséget a vihar miatt bajba jutottak - mondta az InfoRádiónak az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője.

A szélvihar és a felhőszakadás vasárnap este hat óra körül érte el az észak-keleti térséget, a szél sok fát csavart ki a földből, a nagy mennyiségű csapadék pedig pincéket és kerteket árasztott el.

A tűzoltóknak Szabolcs, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében kellett kivonulniuk a legtöbb helyre - közölte a szóvivő. A fővárosban kevesebb volt a dolguk - tette hozzá.

Petróczi Tímea arról is tájékoztatott, hogy a legsúlyosabb helyzet Szabolcsban alakult ki, itt háromszáz ház rongálódott meg, némelyik lakhatatlanná is vált, tizenkét embert telepítettek ki. A borsodi Lak településen egy ház két tűzfala kidőlt, az itt lakó kilenc gyermek és egy felnőtt elhelyezéséről kellet gondoskodnia az önkormányzatnak.

A károk mértékét egyelőre nem lehet megbecsülni sem, ezek felmérése folyamatban van - jegyezte meg a szóvivő.

Az InfoRádiónak a MÁVINFORM ügyeletese, Both Ferenc arról sázmolt be, hogy fákat döntött a sínekre, valamint sok helyen a vasúti felső-vezetéket is letépte a tegnapi vihar mellé társuló erős szél.

Az áramellátás több helyütt hétfő délig sem állt helyre. Tizenhét, többségében szabolcsi település nem volt áram hétfőn délben. A legfrissebb adatok szerint ez 9.800 fogyasztót érint. A középfeszültségű hálózatban keletkezett hibák elhárításán kétszáz szakember dolgozik.

Szabolcsban Tiszatelek, Kék, Nyírbogdány, Pátroha, Gégény, Demecser, Kékcse, Tiszakanyár, Újdombrád, Nyírkércs, Ramocsaháza, Laskod, Székely, Ófehértó, Besenyőd, Petneháza, míg Hajdú-Biharban Nyírábrány települést sújtja az áramszünet.

A viharok okozta rendkívüli események miatt a Magyar Energia Hivatallal közösen tartandó egyeztetést hívott össze a jövő hétre Bakondi György, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vezetője az áramszolgáltatókkal.

A tárgyaláson részt vesznek a Budapesti Elektromos Művek Nyrt., az Észak-magyarországi Áramszolgáltató Nyrt., az E.ON Energiaszolgáltató Kft., valamint a DÉMÁSZ Zrt. képviselői. Az egyeztetés kiemelt témája lesz "a rendkívüli események lakossági áramellátásának biztosításában a hatósági és a szolgáltatói feladatok összehangolása" - tartalmazza az OKF közleménye.