Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Nő a sztrádák forgalma - vége a válságnak?

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A gazdasági válság végére utal az, hogy növekedésnek indult az autópályák forgalma és az idei év első hét hónapjában több e-matrica fogyott, mint tavaly ugyanebben az időszakban - közölte az InfoRádióval az Állami Autópálya kezelő Zrt. kommunikációs vezetője.

Mintegy 2 százalékkal több e-matricát vásároltak az idei év első hét hónapjában, mint 2009 hasonló időszakában, ám az értékesítésből származó árbevétel alig egy százalékkal nőtt: a 2009-es 33,67 milliárd forinttal szemben 2010-ben megközelítette a bruttó 34 milliárd forintot - közölte az Állami Autópálya Kezelő Zrt. kommunikációs vezetője.

Béni Gyöngyi kiemelte: a legszembetűnőbb növekedés a teherjárművek számára érvényes egy napos D2, D3, D4-es kategóriájú e-matricák forgalmában tapasztalható, ebből a típusból 8 százalékkal vásároltak többet, mint egy évvel korábban. A meredeken emelkedő trend hátterében valószínűleg az áll, hogy a válság leginkább ezekben a kategóriákban éreztette hatását, mivel az egyéb kategóriákban csak egy-két százalékos pozitív elmozdulás figyelhető meg - tette hozzá.

Az egyes járműkategóriák közül a legnagyobb mértékben a D3, D4-es, azaz a 7,5, illetve 12 tonnánál nehezebb járművek számára érvényes e-matricák eladása nőtt. Az előbbiből, a 2009-ben eladott 98.676 darabhoz képest idén 113.298-at, míg az utóbbiból az előző évi 1.997.413 eladott e-matrica után az idén 2.145.600 darabot értékesítettek. Ez 10, illetve 7 százalékos növekedést jelent 2009-hez képest - fejtette ki.

A növekedés valószínűleg a válság hatásainak enyhülését jelzi, hiszen ezeket a kategóriákat többnyire vállalkozások használják, amelyek forgalma arányos a termelés és a kereskedelem volumenével - vélekedett Béni Gyöngyi.

Hanganyag: Herczeg Zsolt