eur:
393.29
usd:
367
bux:
66620.54
2024. április 25. csütörtök Márk

Nő a sztrádák forgalma - vége a válságnak?

A gazdasági válság végére utal az, hogy növekedésnek indult az autópályák forgalma és az idei év első hét hónapjában több e-matrica fogyott, mint tavaly ugyanebben az időszakban - közölte az InfoRádióval az Állami Autópálya kezelő Zrt. kommunikációs vezetője.

Mintegy 2 százalékkal több e-matricát vásároltak az idei év első hét hónapjában, mint 2009 hasonló időszakában, ám az értékesítésből származó árbevétel alig egy százalékkal nőtt: a 2009-es 33,67 milliárd forinttal szemben 2010-ben megközelítette a bruttó 34 milliárd forintot - közölte az Állami Autópálya Kezelő Zrt. kommunikációs vezetője.

Béni Gyöngyi kiemelte: a legszembetűnőbb növekedés a teherjárművek számára érvényes egy napos D2, D3, D4-es kategóriájú e-matricák forgalmában tapasztalható, ebből a típusból 8 százalékkal vásároltak többet, mint egy évvel korábban. A meredeken emelkedő trend hátterében valószínűleg az áll, hogy a válság leginkább ezekben a kategóriákban éreztette hatását, mivel az egyéb kategóriákban csak egy-két százalékos pozitív elmozdulás figyelhető meg - tette hozzá.

Az egyes járműkategóriák közül a legnagyobb mértékben a D3, D4-es, azaz a 7,5, illetve 12 tonnánál nehezebb járművek számára érvényes e-matricák eladása nőtt. Az előbbiből, a 2009-ben eladott 98.676 darabhoz képest idén 113.298-at, míg az utóbbiból az előző évi 1.997.413 eladott e-matrica után az idén 2.145.600 darabot értékesítettek. Ez 10, illetve 7 százalékos növekedést jelent 2009-hez képest - fejtette ki.

A növekedés valószínűleg a válság hatásainak enyhülését jelzi, hiszen ezeket a kategóriákat többnyire vállalkozások használják, amelyek forgalma arányos a termelés és a kereskedelem volumenével - vélekedett Béni Gyöngyi.

Hanganyag: Herczeg Zsolt

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Recep Tayyip Erdogan pártjának veresége a helyhatósági választásokon elsősorban a rossz török gazdasági helyzet következménye – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa. Pénzváltó Nikolett arról is beszélt, hogy az ellenzék jelentős visszaigazolást kapott arra, hogy lehet esélye a győzelemre a következő államfőválasztáson.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Megcsapott minket a hitelválság szele, évezredes gödör szélére lökte a lakáshiteleket

Megcsapott minket a hitelválság szele, évezredes gödör szélére lökte a lakáshiteleket

A 2008-as pénzügyi válság kirobbanása utáni állapotokat idézte a magyar lakáshitelpiac tavalyi inaktivitása: ebben az évezredben egyedül 2013-ban történt kevesebb lakáshitel-folyósítás, mint tavaly. A KSH friss adatai alapján összesen 652 ezer lakáscélú hitelszerződés él Magyarországon, ami 22%-kal elmarad a 2008-as csúcstól. A hitelből finanszírozott lakásvásárlások aránya nagyjából egyharmadra süllyedt, vagyis aki tehette, nem hitelből vásárolt. Az idei év már a fellendülésről szól, de hogy miként zajlik ez, arról a Portfolio Hitelezés 2024 konferenciáján lehet érdekes szakértői véleményeket hallani, érdemes mielőbb regisztrálni!

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×