Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Hasít az interneten a Sziget fesztivál

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Egy multinacionális cégével vetekszik a Sziget napi számítógépes és internetes adatforgalma - mondta az InfoRádiónak a rendszert kiépítő ACE Telecom ügyvezetője. Farmosi Attila hozzátette: a fesztiválon a jegyárusítást, a színpadok hangerőszabályzását, a kártyás fizetést és a látogatók internet-elérését is önálló számítógépes rendszerek biztosítják.

Önálló hálózata van a Szigeten a beléptető- és a hangerőszabályzó-rendszernek, valamint az internetszolgáltatásnak - mondta az InfoRádiónak az ezek kiépítéséért és üzemeltetéséért felelős ACE Telecom ügyvezetője.

A fesztivál egyes napjain átlagosan folyamatosan 100 megabites adatforgalom bonyolódik, ami a beléptetési időszakban, valamint - a hangerőszabályzás miatt - a koncertek alatt megugrik. Ez nagyjából egy multicég napi forgalmának felel meg - tette hozzá Farmosi Attila.

A Sziget látogatóinak száz számítógép áll rendelkezésére, amelyeket egy alkalommal 20 percig használhatnak; ezek számára 100 megabites sávszélességet biztosítanak, míg 40 végponton DSL-típusú csatlakozást építettek ki.

A fesztiválozók vezeték nélküli internetes hálózatra is csatlakozhatnak, a Sziget ideje alatt összesen 60-szor, egyszerre 15 percig. Aki túllépi a keretet, feltöltőkártyát vásárolva töltheti fel az egyenlegét - magyarázta Farmosi Attila.

A rendszert úgy tervezték, hogy általános terhelési viszonyok között nem lehetnek sávszélességi problémák. A Szigeten redundáns optikai betáplálás működik - egy szál szakadása tehát nem okoz összeomlást -, emellett pedig emellett digitális mikrohullámú betáplálást is alkalmaznak - fűzte hozzá Farmosi Attila.

Hanganyag: Oláh András