eur:
394.24
usd:
370.46
bux:
0
2024. április 19. péntek Emma

A hűség, a bátorság és a hazaszeretet fontosságáról beszélt a köztársasági elnök - a nap hírösszefoglalója

Schmitt Pál az Országgyűlés által 2008-ban a legbátrabb falu címével elismert település ünnepségén vett részt. Jó megoldásnak tartaná a kötelező kamarai tagságot a gazdaság szervezésének erősítésére és a bürokrácia csökkentésére a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke. A Nemzeti Erőforrás Minisztériumának vezetője szerint a cserkészmozgalomnak fontos szerepe lehet a társadalom morális megerősödésében

A hűség, a bátorság és a hazaszeretet fontosságáról beszélt a köztársasági elnök a Vas megyei Kercaszomoron. Schmitt Pál az Országgyűlés által 2008-ban a legbátrabb falu címével elismert település ünnepségén vett részt. Az államfő a református templomban tartott beszédében úgy fogalmazott: azért látogatott el az őrségi településre, mert elkötelezett a nemzeti érzelmek, a konzervatív gondolkodás és a polgári értékrend mellett. Az eseményen felolvasták a miniszterelnök levelét is. Orbán Viktor a település lakóihoz intézett üzenetében a XX. századi magyar történelemben különösen fájónak nevezte a trianoni döntés következményeit, de - mint mondta- a gyászos korban felemelő pillanat volt a hazaszeretet megnyilvánulása.

Jó megoldásnak tartaná a kötelező kamarai tagságot a gazdaság szervezésének erősítésére és a bürokrácia csökkentésére a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke. Parragh László úgy vélte: a magyar gazdaság egyik problémája a rendszerváltás óta, hogy nincs olyan erős gazdasági önkormányzata, mint amelyek egyes európai országokban működnek. Hozzátette: ha létrejön a politikai döntés az ügyben, akkor már akár januártól be lehetne vezeti Magyarországon is a kötelező kamarai tagságot.

A Nemzeti Erőforrás Minisztériumának vezetője szerint a cserkészmozgalomnak fontos szerepe lehet a társadalom morális megerősödésében, a szétzilálódott értékrend helyett az egészségesebb szemléletmód kialakításában. Réthelyi Miklós erről Nagykovácsiban a 10. közép-kelet európai cserkésztalálkozón beszélt. A tárcavezető azt mondta: a szocializmus éveiben korlátozták a hagyományokkal rendelkező közösségek szerveződését, gyengítve az összetartozás érzését, ami szerinte rossz irányba vezetett.

Legkésőbb hétfőn valamennyi érintett sportszövetség megkapja a költségvetési plusztámogatást. A 700 millió forint elosztását már megkezdte a Magyar Olimpiai Bizottság. A pénzt a Nemzeti Erőforrás Minisztérium sportért felelős államtitkársága utalta át. A legsikeresebb sportágak közül a kajak-kenu 105 millió, a vízilabda 62, az úszás 59, a vívás 57, a kézilabda pedig 30 millió forint plusz támogatáshoz jut, míg néhány szövetség csak 2 milliót kap.

Kormányzati szerepben dolgozik ősztől Zalaegerszeg eddigi polgármestere. Gyimesi Endre a Nemzeti Erőforrás Minisztérium magyarországi levéltárak működéséért és fejlesztéséért felelős miniszteri biztosaként tevékenykedik majd. A posztot októbertől tölti be, ami - mint Gyimesi Endre közölte - 16 éves polgármesteri munkájának végét is jelenti.

Elkészültek az október 3-ai önkormányzati választásra az ajánlószelvények, amelyeket a települési hivatalok egy hét múlva kezdenek postázni a mintegy 8 millió választópolgárnak. Az értesítők kiküldésével egy időben kezdik el gyűjteni a jelöltek az ajánlásokat.

Holnapig ki kell írniuk a települési kisebbségi önkormányzati választásokat az érintett helyi választási bizottságoknak; a voksolásokat az önkormányzati választásokkal egy napon, október 3-án tartják. A települési kisebbségi önkormányzati képviselők választásán az a magyar állampolgár vehet részt, aki július 15-ig felvetette magát a kisebbségi választói jegyzékbe, ezt eddig 228.664-en kérték.

Elhagyhatta a veszprémi kórházat a szerdai alsóörsi lövöldözésben megsérült férfi. A 25 éves zalaegerszegi fiatalembert lőtt sérüléssel, súlyos, de nem életveszélyes állapotban vitték kórházba, ahol azonnal megműtötték. A Veszprém megyei Alsőörsön szerda hajnalban egy rendőrt és egy civilt lőttek le. A feltételezett elkövető később öngyilkosságot követett el, holttestét a bűncselekmény helyszínétől nem messze találták meg. Az eljárást részben hivatalos személy ellen több emberen elkövetett emberölés miatt indították, a gyilkosság indítékáról azonban továbbra sem közölt részleteket a hatóság.

Mosonyi Szabolcs kapta a fődíjat az országos természetfilm-fesztiválon. A visszatérés Bharatpurba című 36 perces film az indiai bharatpuri maharadzsa egykori vadászterületét mutatja be, amely száz év alatt a madarak csodálatos birodalma lett. A máig egyetlen hazai szervezésű természetfilm-fesztiválon idén 55 amatőr és profi filmes 91 alkotását vetítették le.

Szakértők szerint keddig biztos, hogy nem várható változás Moszkvában, ahol változatlanul sűrű szmog és hőség van. A hőmérséklet már a reggeli órákban is meghaladta a 30 fokot, a repülőterek csak megszakításokkal tudtak fogadni és indítani gépeket. Az orosz főváros utcáin alig van forgalom. Az erdő- és tőzegtüzeknek már 52 halálos áldozata van.

Lengyelországban hárman, Németország keleti részén már nyolcan haltak meg az áradások miatt. A térségben csaknem 1500 embernek kellett elhagynia otthonát. Szünetel a vonatközlekedés a Drezda és Prága közötti vasútvonalon. A nemzetközi gyorsvonatokat - köztük a Budapest felé tartó, illetve onnan érkező szerelvényeket - más vonalakra irányítják át. Ez 50-60 perces késéseket okozhat. Lengyelország dél-nyugati részén a legújabb jelentések szerint 3-an haltak meg a napok óta tartó áradásokban, Csehországban is több ezer embernek kellett kiköltöznie otthonát az áradások miatt.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×