eur:
394.14
usd:
369.98
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Bihari Mihály: az alkotmányozásnak vannak előzményei - lapszemle

A Magyar Nemzet interjút közöl Bihari Mihály alkotmánybíróval, aki szerint egy-két év alatt kidolgozható az új alaptörvény, hiszen az alkotmányozásnak vannak előzményei. Az érdekképviseletek szerint a leépítések még korántsem értek véget a minisztériumokban - írja a Népszabadság.

Népszabadság

Nem minősíthetők tömegesnek az elbocsátások a minisztériumoknál, legalábbis ezt mutatja a "madártávlat", az összlétszám vizsgálata. Az érdekképviseletek szerint viszont a leépítések még korántsem értek véget, s az elbocsátásokat etikátlanul, a humánum minimumát is nélkülöző módon intézik a kormányváltozás után kinevezett vezetők. A kabinet számításai szerint mintegy 65 ezer tisztviselő áll a kormány szolgálatában, ez alig kevesebb a köztisztviselők 2008-ban nyilvántartott 67 ezres létszámánál.

A most kialakított nyolc tárcánál pontosan ugyanannyian, 5764-en dolgozhatnak, mint eddig a tizenhárom minisztériumban. Csakhogy a személyi döntéseket "csepegtetik" - árnyalja a képet a szakszervezeti vezető, a tárcáknál a múlt hétig már ötszáznál több embert menesztettek, köztük egyszerű beosztottakat is - sokukat kényszerszabadságra küldve, majd onnét visszarendelve, az új szabályok szerint kéthavi végkielégítéssel, indoklás nélkül.

Magyar Nemzet

A Magyar Nemzet interjút közöl Bihari Mihály alkotmánybíróval. Szerinte egy-két év alatt kidolgozható az új alaptörvény, hiszen az alkotmányozásnak vannak előzményei. A professzor korábban - 1999 és 2008 között az MSZP jelöltjeként - már részt vett az alkotmányvédő testület munkájában, három évig az AB elnöke volt.

Szerinte az új alaptörvénynek a lakhatás jogáról és a betegjogokról is rendelkeznie kellene. Bihari Mihály szerint rizikót rejtene magában, ha a kormány népszavazásra bocsátaná az új alkotmányt. Hozzátette, nincs alkotmányozási kényszerhelyzet, de mindig lehet jobb alaptörvényt csinálni.

Az alkotmánybíró az interjúban beszél az államhatalmi ágakról, az államfő szerepéről, az eutanáziáról, és az egyetemi autonómiáról is.

Hanganyag: Nagy Tamás

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az óvóhelyre kellett menekíteni Kijevben a német gazdasági minisztert

Az óvóhelyre kellett menekíteni Kijevben a német gazdasági minisztert

A háború kitörése óta másodszor látogatott Ukrajnába a német gazdasági miniszter. Robert Habeck célja az volt, hogy a kétoldalú gazdasági kapcsolatok megerősítéséről tárgyaljon A vizit alig huszonnégy órás volt, közben ugyanakkor a háború viszontagságait egy kijevi óvóhelyen is tapasztalhatta.

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×