Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Így építene egységes országképet a Balassi Intézet új igazgatója

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Augusztus elsejétől Hatos Pál a magyar kultúra terjesztéséért felelős Balassi Intézet főigazgatója, aki a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium miniszteri biztosaként július 9-én kezdte meg az intézet átvilágítását, és az átalakítás megtervezését. az új vezető az InfoRádióban elmondta: át kívánják alakítani a külföldi Magyar Intézetek működését is.

Arra kaptam megbízást, hogy a Balassi Intézetet végre olyan intézménnyé alakítsuk, amely az országkép építését stratégiai céljának tekinti. A jogszabály egyébként úgy határozza ezt meg, hogy feladatunk "a magyarság jó hírnevének eljuttatása a nemzetek közösségébe", de emellett az oktatás, tudomány, kultúra, kommunikáció és kreatív ipar területeit egyszerre kell képviselnünk - mondta el az új főigazgató.

Hatos Pál közölte: a külföldi Magyar Intézeteknek új üzeneteket és hatékonyabb módszereket kell találniuk az országkép építéséhez. A lényeg viszont az, hogy ez az imázs egységes legyen. Ez eddig hiányzott - vélekedett az intézményvezető.

A gazdasági fejlődés olyan kis tényezőkön múlik, amelyek túlmutatnak a gazdaságon - fejtette ki Hatos Pál. A Magyar Intézeteknek nem kell gazdasági diplomáciát folytatniuk, mert erre megvannak a megfelelő szervezetek. Az viszont feladatuk, hogy harmóniában legyenek a hazai gazdaságpolitika offenzív jellegével, például a turizmus törekvéseivel.

Emellett olyan magyarságképet kell kialakítani a világban, amely azt sugallja, hogy Magyarország megbízható és befogadó állam, ahová érdemes elmenni, érdemes ottmaradni, esetleg odaköltözni, befektetni és kapcsolatokat építeni - hangsúlyozta a főigazgató, aki szerint korábban ez sem működött tökéletesen.

Hanganyag: Litauszky Balázs