Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Jó lenne-e, ha negyven évnyi munka után nyugdíjba lehetne menni?

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A Portfolio.hu elemzője szerint hatezer embert érinthet az a tervezett intézkedés, amely lehetővé tenné, hogy a nők 40 év szolgálati idő után, korhatár nélkül menjenek nyugdíjba. Szabics Zsolt úgy véli, ez még nem veszélyeztetné a nyugdíjkasszát, de ha a férfiaknak is ad a kormány kedvezményt, vagy az erről szóló népszavazási kezdeményezés eléri a célját, akkor annak hosszú távon káros hatásai lesznek a nyugdíjalapra.

Jövő januártól léphet hatályba az a törvény, amely révén negyven év szolgálati idő után életkortól függetlenül nyugdíjba mehetnek a nők - nyilatkozta az InfoRádiónak Iván László, a Fidesz országgyűlési képviselője, aki kifejtette: a tervezetről a kormány az ősszel tárgyal majd, ezt követően dönthet róla a parlament.

Ez az intézkedés rövid távon semmiképpen sem bontja meg az egyensúlyt, és mintegy hatezer embert érintene - kommentálta a felvetést a Portfolio.hu elemzője. Szabics Zsolt azonban hozzátette: hosszú távon ez a lépés nem jó üzenet. Az eddigi intézkedések a korhatár emelésére irányultak, ez pedig ennek ellenében hat, mert kivennék a rendszerből a korhatár központi jelentőségét, és a szolgálati időt helyeznék előtérbe.

Az elemző szerint nagyobb hatással lenne a nyugdíjkasszára az a népszavazási kedvezmény, amelynek értelmében mindenki kérhetné nyugdíjaztatását 40 év szolgálati idővel, nyugdíjcsökkentés nélkül. Úgy véli, ebben az esetben feltehetőleg tízmilliárd forintos költséggel kell számolnia az államnak.

Szabics Zsolt elmondta: több férfi élhetne ezzel a lehetőséggel. Úgy véli, a legnagyobb probléma az lenne, hogy ha korábban engedik el nyugdíjba az embereket, akkor az negatívan hatna a nyugdíj-biztosítási alapra: korábban kezdődik meg a nyugdíj-kifizetési periódus, nem lesz annyi bevétel és a korcentrum csökkenése miatt több nyugdíjat is kell kifizetnie.

Hanganyag: Gál Ildikó