eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Jó lenne-e, ha negyven évnyi munka után nyugdíjba lehetne menni?

A Portfolio.hu elemzője szerint hatezer embert érinthet az a tervezett intézkedés, amely lehetővé tenné, hogy a nők 40 év szolgálati idő után, korhatár nélkül menjenek nyugdíjba. Szabics Zsolt úgy véli, ez még nem veszélyeztetné a nyugdíjkasszát, de ha a férfiaknak is ad a kormány kedvezményt, vagy az erről szóló népszavazási kezdeményezés eléri a célját, akkor annak hosszú távon káros hatásai lesznek a nyugdíjalapra.

Jövő januártól léphet hatályba az a törvény, amely révén negyven év szolgálati idő után életkortól függetlenül nyugdíjba mehetnek a nők - nyilatkozta az InfoRádiónak Iván László, a Fidesz országgyűlési képviselője, aki kifejtette: a tervezetről a kormány az ősszel tárgyal majd, ezt követően dönthet róla a parlament.

Ez az intézkedés rövid távon semmiképpen sem bontja meg az egyensúlyt, és mintegy hatezer embert érintene - kommentálta a felvetést a Portfolio.hu elemzője. Szabics Zsolt azonban hozzátette: hosszú távon ez a lépés nem jó üzenet. Az eddigi intézkedések a korhatár emelésére irányultak, ez pedig ennek ellenében hat, mert kivennék a rendszerből a korhatár központi jelentőségét, és a szolgálati időt helyeznék előtérbe.

Az elemző szerint nagyobb hatással lenne a nyugdíjkasszára az a népszavazási kedvezmény, amelynek értelmében mindenki kérhetné nyugdíjaztatását 40 év szolgálati idővel, nyugdíjcsökkentés nélkül. Úgy véli, ebben az esetben feltehetőleg tízmilliárd forintos költséggel kell számolnia az államnak.

Szabics Zsolt elmondta: több férfi élhetne ezzel a lehetőséggel. Úgy véli, a legnagyobb probléma az lenne, hogy ha korábban engedik el nyugdíjba az embereket, akkor az negatívan hatna a nyugdíj-biztosítási alapra: korábban kezdődik meg a nyugdíj-kifizetési periódus, nem lesz annyi bevétel és a korcentrum csökkenése miatt több nyugdíjat is kell kifizetnie.

Hanganyag: Gál Ildikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×