Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Tálib etikett: Öld meg a köztisztviselőt!

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Új viselkedési kódexet adott ki a tálib vezetés, amelyben az afganisztáni polgári lakosság védelmére utasítja harcosait - feltéve, hogy a civilek nem az afgán kormány vagy a NATO oldalán állnak, ez esetben ugyanis halállal bűnhődhetnek \"a hitetlenek szolgálatáért\".

A hatvankilec oldalas dokumentum Dél-Afganisztánban került az AP amerikai hírügynökség birtokába, azután, hogy megszaporodtak a kabuli kormány ellen fellázadt, vallási fanatikus muzulmán tálibok támadásai a köztisztviselők ellen.

Ez veszélybe sodorhatja a NATO azon célkitűzését, hogy az önkormányzatok támogatása révén szorítsák vissza a felkelők befolyását.

A tálib harcosok között egy hete osztogatni kezdett kódex előírja, hogy az iszlám normák és erkölcs alapján kell bánni a polgári lakossággal. Azt is leszögezi viszont, hogy a külföldi csapatoknak vagy az afgán kormánynak dolgozó civilek jogos célpontok. "A hitetlenek támogatói és meg lehet ölni őket" - áll a dokumentumban.

Az irat az egy évvel ezelőtt megjelent tálib viselkedési kódex frissített változata, amelyet a NATO és afgán tisztségviselők propagandafogásnak tituláltak, elemzők pedig inkább politikai állásfoglalásnak, mintsem katonai kézikönyvnek. Az új kódex azonban megerősíti, ami a mindennapokban is egyre nyilvánvalóbb: a tálibok "ostrom alá vették" az afgán köztisztviselőket.

Pokolgépet helyeznek el azon utak mentén, ahol a köztisztviselők közlekednek, fenyegető leveleket küldenek a családjuknak, motorkerékpáron száguldó fegyveresek nyitnak rájuk tüzet az utcán.

Az AP rendőrségi jelentéseken alapuló összesítése szerint a felkelők idén havonta átlagosan három köztisztviselőt támadtak vagy öltek meg. A 35 afganisztáni tartományból tucatnyiban történtek ilyen támadások, de a hatóságok sok incidensről feltehetően tudomást sem szereznek.

A tálibok azért fokozzák támadásaikat a helyi tisztségviselők ellen, mert az afgán és a külföldi csapatok egyre nagyobb nyomást gyakorolnak a lázadókra. Az elmúlt egy hónapban ötven felkelővezért fogtak el vagy öltek meg, és több mint 425 feltételezett tálib harcost.

A következő hónapokban 7500 tagú erősítés érkezik az Afganisztánban állomásozó 110 ezer NATO-katonához; ezzel párhuzamosan várhatóan a tálibok megfélemlítő kampánya is egyre agresszívebbé válik majd.