eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Tálib etikett: Öld meg a köztisztviselőt!

Új viselkedési kódexet adott ki a tálib vezetés, amelyben az afganisztáni polgári lakosság védelmére utasítja harcosait - feltéve, hogy a civilek nem az afgán kormány vagy a NATO oldalán állnak, ez esetben ugyanis halállal bűnhődhetnek "a hitetlenek szolgálatáért".

A hatvankilec oldalas dokumentum Dél-Afganisztánban került az AP amerikai hírügynökség birtokába, azután, hogy megszaporodtak a kabuli kormány ellen fellázadt, vallási fanatikus muzulmán tálibok támadásai a köztisztviselők ellen.

Ez veszélybe sodorhatja a NATO azon célkitűzését, hogy az önkormányzatok támogatása révén szorítsák vissza a felkelők befolyását.

A tálib harcosok között egy hete osztogatni kezdett kódex előírja, hogy az iszlám normák és erkölcs alapján kell bánni a polgári lakossággal. Azt is leszögezi viszont, hogy a külföldi csapatoknak vagy az afgán kormánynak dolgozó civilek jogos célpontok. "A hitetlenek támogatói és meg lehet ölni őket" - áll a dokumentumban.

Az irat az egy évvel ezelőtt megjelent tálib viselkedési kódex frissített változata, amelyet a NATO és afgán tisztségviselők propagandafogásnak tituláltak, elemzők pedig inkább politikai állásfoglalásnak, mintsem katonai kézikönyvnek. Az új kódex azonban megerősíti, ami a mindennapokban is egyre nyilvánvalóbb: a tálibok "ostrom alá vették" az afgán köztisztviselőket.

Pokolgépet helyeznek el azon utak mentén, ahol a köztisztviselők közlekednek, fenyegető leveleket küldenek a családjuknak, motorkerékpáron száguldó fegyveresek nyitnak rájuk tüzet az utcán.

Az AP rendőrségi jelentéseken alapuló összesítése szerint a felkelők idén havonta átlagosan három köztisztviselőt támadtak vagy öltek meg. A 35 afganisztáni tartományból tucatnyiban történtek ilyen támadások, de a hatóságok sok incidensről feltehetően tudomást sem szereznek.

A tálibok azért fokozzák támadásaikat a helyi tisztségviselők ellen, mert az afgán és a külföldi csapatok egyre nagyobb nyomást gyakorolnak a lázadókra. Az elmúlt egy hónapban ötven felkelővezért fogtak el vagy öltek meg, és több mint 425 feltételezett tálib harcost.

A következő hónapokban 7500 tagú erősítés érkezik az Afganisztánban állomásozó 110 ezer NATO-katonához; ezzel párhuzamosan várhatóan a tálibok megfélemlítő kampánya is egyre agresszívebbé válik majd.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 20. 05:50
×
×
×
×