Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Amit mindenképpen tudnia kell, ha a pótfelvételire készül

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Még egy hétig lehet jelentkezni a pótfelvételire. Több mint négyszáz szak közül válogathatnak azok, akik az általános felvételik idején nem jelentkeztek, vagy nem nyertek felvételt sehova. Az InfoRádió összefoglalta az eljárás tudnivalóit.

Fontos tudnivaló, hogy a pótfelvételinél csak egy helyre lehet jelentkezni, és csak költségtérítéses képzés indul - tájékoztatott korábban a felsőoktatásért felelős helyettes államtitkár. Dux László azt mondta: a ponthatárok ugyanott vannak, mint az első körben.

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium oktatási államtitkársága tájékoztatása szerint a pótfelvételi eljárásban 12-15 ezer diákot vesznek fel a felsőoktatási intézményekbe.

A rendes eljárásban a 140 ezer jelentkezőből több mint 42 ezer diák nem jutott be sehova. Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár szerint a 30 ezer felvételt nem nyerő jelentkezőt - tavaly egyébként nagyjából ugyanekkora létszámban voltak - később sem fogja felszívni a rendszer.

Nem is kell, hogy felszívja, mert Magyarország teherbíró képessége nem is bírna el több államilag támogatott hallgatót. A most, tavaly és tavalyelőtt felvettek létszáma szavatolja, hogy a 20-34 éves korosztály 40 százaléka diplomás lesz 2020-ra, amikorra ezt az Európai Unió elvárja tőlünk - hangsúlyozta Hoffmann Rózsa.

A pótfelvételi jelentkezés - hasonlóan a hagyományoshoz - kétféleképpen nyújtható be: az e-felvételi felületén keresztül, vagy a jelentkezési lap kitöltésével és postára adásával. Utóbbit az Oktatási Hivatal címére kell elküldeni. A pótfelvételire külön jelentkezési lap készült, amelyet a képzéseket meghirdető felsőoktatási intézményekben, vagy az Educatio ügyfélszolgálatán lehet beszerezni.

A jelentkezéshez csatolni kell a bizonyítvány- és oklevélmásolatokat, valamint a különböző igazolásokat. Az elektronikus úton jelentkezőknek a kitöltés után ki kell nyomtatniuk a hitelesítő adatlapot, amelyet aláírva postázniuk kell, legkésőbb augusztus 12-ig. A pontatlanul kitöltött, hiányos jelentkezések - az eljárás rövid határideje miatt - a felvétel elutasítását vonhatják maguk után, ezért különösen fontos, hogy a jelentkezők olyan telefonszámot, e-mail címet adjanak meg, amelyen sürgős esetben elérhetőek. Az eljárás alapdíja ötezer forint.