Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Zuschlag János útja az ifjú szocialistáktól a bírósági ítéletig

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
2000. és 2006. között a Zuschlag Jánoshoz kötődő civil szervezetek működő szervezetként feltüntetve magukat, támogatási kérelmeket nyújtottak be az ifjúsági tárcához, annak jogutódjaihoz, továbbá a Nemzeti Civil Alapprogramhoz és Budapest Önkormányzatához. Az elnyert pénzt nem arra használták fel, amire kapták, az elszámolási kötelezettségüknek hamis beszámolókkal és hamisított számlákkal tettek eleget. A pénzszerző tevékenység során a vádlottak Zuschlagtól kapták a feladatokat.

Szerdán Kecskeméten a Bács-Kiskun Megyei Bíróság meghozta ítéletét a másfél éve folyó Zuschlag-perben, az elsőrendű vádlott nyolc év és hat hónap börtönbüntetést kapott. Az MTI-Sajtóadatbank összeállítása feleleveníti az ügy hátterét.

Zuschlag János 1995-től vett részt az Ifjú Szocialisták Mozgalmának (ISZM) munkájában, 1996-tól mint alelnök. Amikor 2002-ben az ISZM egyesült a Fiatal Baloldal nevű ifjúsági szervezettel és létrejött a Fiatal Baloldal - Ifjú Szocialisták Mozgalma (FIBISZ), Zuschlag volt annak elnökhelyettese 2004 decemberéig.

Kényszerű lemondás a parlamenti mandátumról

1998-tól 2006-ig Zuschlag János az MSZP országgyűlési képviselője is volt, de egy, a nyilasterror áldozatainak emlékét sértő kijelentése miatt lemondásra kényszerült.

2005-ben egy rutinellenőrzést követően a Kiskunhalasi Városi Ügyészség vizsgálatot indított több alapítvány és egyesület pályázatokon elnyert pénzeinek felhasználásáról a számviteli fegyelem megsértésének alapos gyanúja miatt.

Kiderült, hogy a vizsgált szervezetek mintegy 50 millió forint pályázati pénz "rendeltetésszerű használatával" nem tudtak elszámolni. Miután Zuschlag János kapcsolatban állt ezekkel a szervezetekkel, azoknak utasításokat adott, 2007. június 25-én a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség különösen nagy kárt okozó csalással gyanúsította meg őt és hat társát, mivel nem rendeltetésszerűen használták fel ezen alapítványok és egyesületek önkormányzatoktól és minisztériumoktól nyert pályázati pénzeit.

A bíróság elrendelte Zuschlag előzetes letartóztatást

2007. szeptember 21-én a Szegedi Városi Bíróság elrendelte Zuschlag előzetes letartóztatást. A Magyar Szocialista Párt országos és Bács-Kiskun megyei vezetése szeptember 25-én felszólította Zuschlagot, hogy függessze fel párttagságát és mondjon le választott tisztségeiről. Két nappal később a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés MSZP-frakciója, valamint a Kiskunhalasi Önkormányzat képviselőtestületének MSZP-Sikeres Halasért Társaság frakciója kizárta soraiból Zuschlagot, aki önkormányzati képviselői tisztségétől csak 2008. május 29-én vált meg.

A Fiatal Baloldal

A Bács-Kiskun Megyei Főügyészségen Zuschlag 2008. február 19-én tett vallomást az ellene és társai ellen folyó ügyben. Elismerte: "a büntetőeljárásban érintett egyesületek a Fiatal Baloldallal sok közös programot szerveztek, így a finanszírozási kérdések is összefolyhattak, így, ha ennek keretében szabálytalanságok történtek, azért, mint az ifjúsági szervezet elnökhelyettese, politikai felelősséget vállal". Vallomásában nem tért ki konkrét részletekre, sőt az ilyen irányú kérdésekre nem is volt hajlandó válaszolni.

A megyei Főügyészség 2008. május 14-én emelt vádat Zuschlag János és 15 társa ellen, az első rendű vádlottat és hét társát bűnszervezetben elkövetett csalással vádolva. Zuschlagot mint felbujtót is megvádolták különösen nagy kárt okozó, folytatólagosan, üzletszerűen, bűnszervezetben elkövetett csalás bűntettével. Időközben Zuschlag a vádiratban szereplő több mint 70 millió forintból 50 millió forintot átutalt az államkaszába.

Büntetőper

Kecskeméten, a Bács-Kiskun Megyei Bíróságon 2008. október 8-án kezdődött meg a Zuschlag János és 15 társa elleni büntetőper. A vád értelmében civil szervezetek révén 75 millió forint állami támogatás jogosulatlan megszerzésében működtek közre. A megyei főügyészség nyolc vádlott ellen emelt vádat különösen nagy kárt okozó, folytatólagosan elkövetett csalás és más bűncselekmények elkövetése miatt, további nyolc embert pedig csalással, bűnpártolással és okirathamisítással vádolt.

A vádirat szerint az 1995-2001 közötti időszakban Zuschlag János egy civil szervezetekből álló hálózatot épített ki, ennek élére általában az Ifjúsági- és Sportminisztériumban (ISM) is ténykedő személyeket állított, akik tisztában voltak azzal, hogy különböző állami forrásokból pályázatokon keresztül történő pénzszerzés a feladatuk.

2000. és 2006. között a vádlotthoz kötődő civil szervezetek működő szervezetként feltüntetve magukat, támogatási kérelmeket nyújtottak be az ISM-hez, annak jogutódjaihoz, továbbá a Nemzeti Civil Alapprogramhoz és Budapest Önkormányzatához.

Zuschlag, a koordinátor


A pályázatok megírásában és a velük kapcsolatos egyéb ügyekben Zuschlag mellett mások is részt vettek, s a vád szerint valamennyien tisztában voltak azzal, hogy a civil szervezetek tényleges tevékenységet nem végeznek, s kizárólag állami pénzeszközök megszerzése volt a céljuk. Az elnyert pénzt nem arra használták fel, amire kapták, az elszámolási kötelezettségüknek hamis beszámolókkal és hamisított számlákkal tettek eleget.

A pénzszerző tevékenység során a vádlottak Zuschlagtól kapták a feladatokat, ő koordinálta a tevékenységüket, s kapcsolatai révén közbenjárt a pályázatok eredményes elbírálása érdekében is. A vádlottak az elnyert pénzeket átadták Zuschlagnak, aki ebből ifjúsági rendezvényeket finanszírozott, de jutott belőle országgyűlési választási kampány támogatására is.