Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Századvég: Orbán Viktor a legnépszerűbb miniszterelnök-jelölt

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A választók Orbán Viktort, a Fidesz miniszterelnök-jelöltjét ítélik meg a legkedvezőbben, és Bokros Lajost elutasítottsága a legmagasabb. A miniszterelnöki alkalmasság szempontjából meghatározónak gondolt politikusi jellemvonások terén pedig még inkább megmutatkozik Orbán Viktor fölénye - derül ki a Századvég legfrissebb elemzéséből.

A miniszterelnök-jelöltek megítélésének vizsgálatakor Orbán Viktor majdnem minden második megkérdezett (47 százalék) körében népszerű. Õt Bokros Lajos, az MDF listavezetője követi 26 százalékkal. Még róla is majdnem kétszer annyian vélekednek pozitívan, mint a szocialisták miniszterelnök-jelöltjéről, Mesterházy Attiláról (15 százalék) - emeli ki a közlemény.

Az elutasítottság dimenziójában viszont Bokros Lajos megítélése a legkedvezőtlenebb (54 százalék). Õt Mesterházy Attila követi 48 százalékkal, a sort Orbán Viktor zárja (34 százalék).

Ha lehetne közvetlenül miniszterelnököt választani, akkor a megkérdezettek 43 százaléka választaná Orbán Viktort, míg Mesterházy Attilának és Bokros Lajosnak a szavazók 14-14 százaléka szavazna bizalmat. Vona Gábort négy százalék látná szívesen a miniszterelnöki székben.

Az elemzésből kiderül, hogy a válaszadók közel fele (48 százalék) tartja erős vezetőnek Orbán Viktort. Õt e téren messze lemaradva követi Bokros Lajos (12 százalék) és Mesterházy Attila (nyolc százalék). A megkérdezettek szerint a Fidesz vezetője képes megvédeni a nyugdíjakat, képes munkahelyeket teremteni, és törődik az emberekkel.

A Századvég március 16. és 22. közötti felmérését ezer, véletlenszerűen kiválasztott felnőtt megkérdezésével végezte.