eur:
392.49
usd:
365.87
bux:
66795.47
2024. április 25. csütörtök Márk

"Bajnai Gordont soha senki sem választotta meg"

Egy évvel ezelőtt ezen a napon jelölték pártelnöknek Lendvai Ildikót az MSZP megyei vezetői. A befolyásos háttérember pozícióját kereső Gyurcsány Ferenc megtalálta magának a Táncsics Alapítványt, a huszadik jelöltként "célfotóval" miniszterelnök lett Bajnai Gordon pedig szembenézett azzal, hogy a Fidesz illegitimnek tartja a kormányát. Kríziskezelő programjának brutális megszorításait szokatlan egységfrontba tömörülve ellenezték az érdekképviseletek. Az egy évvel ezelőtti kormányválság eseményeit naponta felidéző sorozatunk tizedik része következik.

Még csak egy napja volt miniszterelnök-jelölt Bajnai Gordon, amikor az érdekképviseletek már elutasították a programját. A 600 milliárd forintos kiadáscsökkentésnek, a szociális ellátórendszer megkurtításának, a gyermekek után járó lakásvásárlási kedvezmény megszüntetésének, valamint a távhő- és gázkompenzáció eltörlésének nincs társadalmi támogatottsága - mondta egy évvel ezelőtt az InfoRádióban Szabó Endre, a Nagycsaládosok Országos Egyesületének elnöke. A jobboldali ellenzék iránti elkötelezettséggel aligha vádolható Magyar Szakszervezetek Országos Szövetségének elnöke, Pataky Péter is azt mondta, hogy a megszorítások bevezetése helyett munkahelyeket kellene teremteni.

A nyugdíjasok sem bírnak el több megszorítást - reagált tavaly ilyenkor a Bajnai Gordon miniszterelnök-jelölt által tervezett intézkedésekre a Nyugdíjasok Országos Képviseletének elnöke, Mihalovits Ervin.

A szocpol eltörlése a lakásvásárlókat és az építőipari vállalkozásokat egyaránt nagyon nehéz helyzetbe hozná - erre az Otthon Centrum Hitelközpontjának vezetője, Bánfalvi László figyelmeztetett egy évvel ezelőtt.

Az önkormányzatoktól sem lehet további forrásokat elvonni, mert az a működésüket veszélyezteti - közölte 2009. március 31-én Gémesi György gödöllői polgármester, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke.

Tamás Pál szociológus mégis arra számított, hogy a lakosság eltűri a válságkormány működését - és igaza lett.

A Fidesz nem tárgyalt az általa illegitimnek tartott kormánnyal - a legnagyobb ellenzéki párt elnökségének döntését egy évvel ezelőtt Navracsics Tibor frakcióvezető indokolta meg: "Bajnai Gordont soha senki sem választotta meg". Ráadásul az MSZP és az SZDSZ már a húsz lehetséges jelöltet felvonultató kormányfőkeresési cirkusszal is lejáratta magát - mondta egy éve az InfoRádióban Stumpf István politológus, a Századvég Alapítvány elnöke.

Bajnai Gordon szerződést akart aláíratni a szocialistákkal és a liberálisokkal a válságkezelő program támogatásáról. Még akkor is, ha a Gyurcsány Ferenc által példátlan módon saját maga ellen kezdeményezett konstruktív bizalmatlansági indítvány révén úgy került hatalomra, hogy nem kellett programot felmutatnia - mondta egy éve az InfoRádióban Gulyás Gergely alkotmányjogász.

Az SZDSZ képviselői hajlandóak voltak aláírni a Bajnai által kért nyilatkozatot, feltéve, ha egy javarészt külső szakértőkből álló kormány alakul, amely a Reformszövetség elképzeléseit valósítja meg. Erre válaszul Mesterházy Attila, az MSZP akkori frakcióvezető-helyettese a Magyar Televízió reggeli műsorának 2009. március 31-i adásában közölte, hogy Bajnai Gordon öt minisztérium élére állítana külső embereket. A Népszabadság akkori értesülése szerint az új kormányfő a gazdasági, a pénzügyi, az igazságügyi és a szociális tárca, valamint a Miniszterelnöki Hivatal vezetőjének kinevezését tartotta fenn magának. Veres Jánosra mint pénzügyminiszterre tehát nem tartott igényt, és ezzel máris kivívta a szocialisták - főleg a szabolcsi MSZP-sek - haragját.

Pedig a kormánypártiaknak épp elég bajuk volt enélkül is: pártelnököt kellett találniuk. A megyei vezetők erre Lendvai Ildikót találták a legalkalmasabbak, a frakcióvezető azonban ekkor még ódzkodott ettől a poszttól. Szóba került Kiss Péter és Szekeres Imre neve is. Az utóbbit egy párttanácskozáson "gyenge emberi minőségűnek" nevezte Gyurcsány Ferenc, aki meghatározó személyiség akart maradni az MSZP-ben.

Egy éve ezen a napon az Index írta meg először, hogy a miniszterelnökként és pártelnökként is megbukott politikus vagy az Alapértékek nevű bizottság vezetését veszi át Hiller Istvántól, vagy az évi félmilliárd forintot szétosztó Táncsics Alapítványhoz vonul vissza.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt – Kormányinfó percről percre

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt – Kormányinfó percről percre

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök. Kövesse velünk élőben a Kormányinfót!

Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Megkezdődött a Millenárison a Konzervatív Politikai Akció Konferenciája (CPAC Hungary), a kétnapos rendezvény megnyitóján a miniszterelnök is beszédet mondott. Úgy látja, a progresszív liberális szellem rosszabbá tette a világot, háborúkat szított, el akarta pusztítani a nemzeteket. Szerinte e szellem hívei ugyanúgy építik ki a hatalmukat, mint annak idején a kommunisták, a folyamatot öt pontba szedte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×