eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Varga Mihály: "Újabb csontvázak zuhannak ki a szekrényből"

Csak jövőre lesz lehetőség rendszerszintű, érdemi adócsökkentésre - mondta a Fidesz alelnöke a párt elnökségi ülése után. Varga Mihály szerint a kabinet 150-160 milliárd forinttal túltervezte az adóbevételeket.

A Fidesz alelnöke szerint újabb és újabb csontvázak zuhannak ki a szekrényből. Varga Mihály a párt elnökségi ülése után azt mondta, sorra jönnek ki azok a független elemzések, főként az Állami Számvevőszéktől és a Költségvetési Tanácstól, amelyek alapján irreálisnak tűnik a kormány gazdaságpolitikája.

"Az ÁSZ jelentése szerint az áfa és a jövedéki adó közepes kockázatú, a társasági adó, a hitelintézeti járadék, az eva és a regisztrációs adó pedig igen magas kockázati tartalmú bevételnek minősül. Csak ezek az elmaradó adóbevételek 120-150 milliárd forinttal növelhetik az államháztartás hiányát." - mondta.

A Költségvetési Tanács szerint pedig 160 milliárd forint lehet a kieső adóbevétel. Varga Mihály felidézte, hogy az elmúlt években 100 ezerrel nőtt a munkanélküliek száma, a gáz árának 10 százalékos emelése pedig szerinte indokolatlan. Az Orbán-kormány pénzügyminisztere szerint idén már nem lehet érdemben adót csökkenteni.

"Már idén hozni kell olyan lépéseket, amelyek a munkahelyteremtés érdekében születnek: nemcsak gazdaságfejlesztési intézkedéseket kell hozni, nemcsak a bürokráciát kell csökkenteni, hanem módosítani kell az adótételeken is. Lehetséges egy-két olyan elem, amit még ebben az évben meg kell lépni, rendszerszintű változtatásra azonban csak a következő év tud esélyt nyújtani." - tette hozzá.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×