eur:
394.13
usd:
365.33
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta

Jogerős az MDF fővárosi listája

Helybenhagyta a Legfelsőbb Bíróság az Országos Választási Bizottság határozatát az MDF fővárosi listájának nyilvántartásba vételéről, így az jogerőssé vált.

Az LB megállapította, hogy az MDF a budapesti területi lista bejelentésekor rendelkezett a szükséges nyolc, egyéni választókerületben állított jelölttel, illetve az erről kiállított igazolással, ezért a Fővárosi Választási Bizottság jogszerűtlenül döntött a fővárosi területi lista nyilvántartásba vételének visszautasításáról.

Az OVB határozata a fővárosi területi lista nyilvántartásba vételéről helytálló, ezért az LB - végzése szerint - azt helybenhagyta, ám indokolását megváltoztatta, ugyanis az LB szerint nem a területi listáról döntés pillanatában kell fennállnia a listaállítás törvényi feltételeinek, hanem a lista bejelentésekor.

A Magyar Demokrata Fórum által bejelentett fővárosi területi listát a Fővárosi Választási Bizottság (FVB) március 24-én visszautasította. Az FVB arra hivatkozott, hogy Csapody Miklós lemondására tekintettel a döntés időpontjában csak hét olyan igazolás állt rendelkezésre, amelyet az FVB a területi listaállítással kapcsolatban figyelembe vehetett. Az FVB hivatkozott arra, hogy a két további jelölt - Slosár Gábor és Király Zoltán - nyilvántartásba vételére a listaállítási határidő lejárta után került sor.

A területi listaállításra rendelkezésre álló határidő lejártakor tehát ezek az emberek még nem voltak jelöltek, őket így nem lehetett hozzászámítani a területi lista állításához szükséges 8 jelölthöz - érvelt az FVB.

Az FVB döntése ellen Dávid Ibolya, a pát elnöke nyújtott be fellebbezést. Ezt az OVB alaposnak találta és megváltoztatta az FVB döntését, az MDF fővárosi területi listáját pedig nyilvántartásba vette.

Az OVB álláspontja szerint a területi lista nyilvántartásba vételéről történő döntés pillanatában kell fennállnia a jogszabályok által meghatározott feltételeknek, tehát a szükséges számú nyilvántartásba vett egyéni választókerületi jelöltnek is.

Ugyanakkor az OVB kifejtette, hogy az FVB jogszerűtlenül hagyta figyelmen kívül Slosár Gábor és Király Zoltán nyilvántartásba vételét. Az OVB szerint a területi választási bizottságnak hivatalosan is tudomása volt a két jelölt nyilvántartásba vételéről, hiszen a területi listáról szóló döntés előtt maga vette nyilvántartásba azokat. Így tehát az MDF eleget tett a követelményeknek, mivel a területi listáról szóló döntés pillanatában - figyelembe véve Csapody Miklós lemondását, Slosár Gábor és Király Zoltán nyilvántartásba vételét - az MDF kilenc, azaz a fővárosi területi listaállításhoz szükséges, a törvényi előírásnak megfelelő számú egyéni választókerületi jelölttel rendelkezett.

Az OVB határozata ellen magánszemély fordult felülvizsgálati kérelemmel a Legfelsőbb Bírósághoz.

Az LB szerint az OVB tévedett, amikor a listaállítás feltételeit a területi listáról történő döntés pillanatában kívánta meg a jelölőszervezettől, és a feltételek fennállását csak a választási bizottság határozatának meghozatalakor vizsgálta.

A testület emlékeztetett arra, hogy a választási eljárási törvény szerint a listaállítás jogát a jelölőszervezet a bejelentéssel szerzi meg, ezért az OVB nem vehette volna figyelembe Slosár Gábor és Király Zoltán nyilvántartásba vételét, mivel a jelölteket a jogvesztő határidő után vették nyilvántartásba. Ugyanakkor a lista bejelentése után történt változás - Csapody Miklós lemondása - nem érintette az MDF listaállítási jogát.

Az LB tehát megállapította, hogy az MDF a budapesti területi lista bejelentésekor rendelkezett a szükséges nyolc, egyéni választókerületben állított jelölttel, illetve az erről kiállított igazolással, ezért az FVB jogszerűtlenül utasította vissza a fővárosi területi lista nyilvántartásba vételét. Az OVB határozata a fővárosi területi lista nyilvántartásba vételéről helytálló, de annak indokolását a Legfelsőbb Bíróság megváltoztatta - olvasható a végzésben.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 21:46
×
×
×
×