Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Bokros Lajos: egyes pártok megint pártállamot akarnak

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Egyes pártok megint pártállamot akarnak - mondta a Fideszre, a Jobbikra és az MSZP-re utalva keddi győri előadásában Bokros Lajos, a Magyar Demokrata Fórum (MDF) miniszterelnök-jelöltje.

A politikus "a magyar demokrácia egyik torzszüleményeként" beszélt arról, hogy az Országos Választási Bizottságban (OVB) ülő pártdelegáltak "bosszúból vagy félelemből" megakadályozhatják, "a jogot lábbal tiporva", egy másik politikai erő valamelyik listájának nyilvántartásba vételét.

Az OVB pénteken megváltoztatta a Fővárosi Választási Bizottság (FVB) határozatát, amelyben az FVB megtagadta az MDF fővárosi listájának nyilvántartásba vételét. A testület hosszas vita után, 4:2 arányban döntött, az MSZP és a Fidesz-KDNP delegáltja nem szavazta meg a javaslatot.

Bokros Lajos az FVB múlt heti döntéséről szólva megjegyezte: "nagykoalícióban" döntött a kérdésben a Fidesz, a Jobbik és az MSZP; a Legfelsőbb Bíróság kedd délután kihirdetett döntését - amellyel helybenhagyta az MDF fővárosi listájának nyilvántartásba vételét - azzal kommentálta: "vannak még független szervezetek, amelyek megvédik a demokrácia alappilléreit".

Ezzel a döntéssel a Legfelsőbb Bíróság bebizonyította integritását és függetlenségét, ám nem mondható el ugyanez az ügyészségről, a rendőrségről, a választási bizottságokról, a civil szervezetekről, de sok szempontból a független médiáról sem; "ezek mind-mind szépen kezdenek egy oligarchikus rend, egy orosz típusú pártállami berendezkedés foglyává válni" - mondta.

A mostani a sorrendben a harmadik választás, amely "a felelőtlen ígéreteken alapul" - jegyezte meg az MDF miniszterelnök-jelöltje, aki szerint rajta kívül a kormányfőjelöltek "gyávák és felelőtlenek, eltitkolják programjukat", amikor nem állnak ki egy nyilvános vitára.

Bokros Lajos szerint a többi párt programja szocialista, mert a minél erősebb államra épít, ami "visszatérés a húsz évvel ezelőtti kádári világba", miközben az MDF kis, áramvonalas és okos államot szorgalmaz.