eur:
394.29
usd:
371.09
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Az Európai Bírósághoz fordul Magyarország a szlovákok miatt

Az Európai Bírósághoz fordul Magyarország a köztársasági elnök szlovákiai belépésének megtiltása miatt. A Kormányszóvivői Iroda tájékoztatása szerint Budapest azt kéri: a bíróság mondja ki, hogy Pozsony megsértette a közösségi jogot, amikor 2009 nyarán megtiltotta Sólyom László szlovákiai belépését.

A szlovák hatóságok 2009. augusztus 21-én egy uniós irányelvre hivatkozva tiltották meg a magyar államfő belépését a Szlovák Köztársaság területére. Sólyom László egy szlovákiai társadalmi szervezet meghívására utazott volna Révkomáromba, ahol beszédet akart mondani Szent István szobrának avatási ünnepségén. Az eset után a magyar kormány az Európai Bizottsághoz fordult, amely megállapította, hogy Szlovákia tévesen hivatkozott az uniós jogra, de az eljárást nem indította meg.

Hanganyag: Nagy Tamás

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×