eur:
394.03
usd:
365.68
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Tölgyessy: a Fidesz nem szorul majd koalíciós alkura

A Fidesz óriási választási siker előtt áll: ha a kétharmad nem is, abszolút többsége biztos. Nem szorul majd koalíciós alkura, a kormányzásban mégis benne van akár a gyors kudarc lehetősége is - mondta Tölgyessy Péter az MR1-Kossuth Rádió reggeli műsorában. Orbán Viktort mindenütt a korábbiaktól eltérő döntési szituáció, sokfrontos politikai harc és bonyolult társadalompolitikai helyzet várja, ahol bármelyik megoldás jókora kockázatot hordoz, mégis mindenki érdeke, hogy ne vesszen el újabb négy év - tette hozzá az alkotmányjogász.

Egész biztos, hogy Orbán Viktor abszolút többséget szerez, mert nincs, aki tömegesen legyőzné egyéni kerületekben. Azt viszont nem tudni, meglesz-e a kétharmad: a közvélemény-kutatások azt mondják igen, kérdés azonban, jól mérnek-e, a Fideszt ugyanis eddig majdnem mindig elmérték. Egy éve az európai parlamenti választáson a legjobb közvélemény-kutató négy százalékponttal fölé mérte, de volt olyan is, amelyik tizenkettővel.

Ha pedig feltesszük, hogy ugyanolyan az elmérés most is, egyáltalán nem biztos, hogy megvan a kétharmad, nem csoda, hogy Orbán Viktor óvatosan fogalmaz - mondta Tölgyessy Péter a Kossuth Rádió reggeli műsorában.

Kétharmad vagy nem kétharmad?

A jó kormányzáshoz nem kell kétharmad, minden, a gazdaság, az egészségügy, az oktatás átalakítható egyszerű többséggel. Egyetlen egy dolgot nem lehet csinálni kétharmad nélkül: a hatalmi alapszerkezetet átírni - hangsúlyozta az alkotmányjogász, aki szerint a magyar választó nem bízik az intézményekben, a kétharmadban, de egy jó vezetőt szeretne magának, aki végre eredményessé teszi az országot.

Hozzátette azonban, hogy egy kétharmados győzelem meg is oszthatja a választókat, sokuknál ez a döntés egyik tényezője, és nem is véletlenül. Mivel a magyar közgondolkodás máig nem fogadta el a parlamenti váltógazdaság gondolatát, és mindkét politikai oldal végleg szeretné a másikat kiiktatni, majd ezer évre berendezkedni, a közjogi alapszabályokat is szívesen változtatgatnák, azaz jócskán megvan a kétharmad veszélye is.

Az illékony választók

Ha a kormány nem kér felhatalmazást nagyszabású gazdasági, társadalmi átalakításra, szerezhet bármekkora többséget, ha hirtelen olyan dolgokba kezd bele, amikről nem beszélt, nagyon meglepődnek a választók, akik pedig a magyar tapasztalat szerint ilyen helyzetben igencsak illékonyak.

Valójában tehát az a kérdés, mire kér felhatalmazást a lehetséges győztes. A magyar közvélemény most nagyon szilárdan hiszi, hogy nem kell megváltoztatni a dolgokat, hiszen rengeteget dolgozunk, mindent megteszünk, hogy egyről kettőre jussunk, és elég, ha az országnak végre egy becsületes vezetése lesz. Ez azonban nincs így, a jó vagy rossz kormányzásnál sokkal mélyebb bajok vannak.

Értékvilágunk, gondolkodásmódunk, eltorzult intézményeink lényegi változása nélkül csekély a remény a gyors javulásra, ezek megváltoztatására viszont a Fidesz alig kér felhatalmazást választóitól - emelte ki az alkotmányjogász.

Várakozásokat hűtő kampány


A Fidesz nyolc éven át állandó elosztási nyomás alatt tartotta a baloldali hatalmat, és a kormány változtatási szándékai elé rendre sorompót állított, most viszont inkább hallgat a terveiről, és a remény ígéretét állítja mondanivalója középpontjába - mondta Tölgyessy Péter.

Az elmúlt húsz év tapasztalatai után szerinte ez nem is meglepő, hiszen mindig ez volt a politikusok valóságos ajánlata, nem a program, amit a nyolcvanas évek számokba foglalt közgazdászi javaslatai mintájára a véleményformálók egy része ma is döntő jelentőségűnek szeretne láttatni. A remény, a hit, az elszánás ugyanakkor közvetlenül is befolyásolhatja egy ország gazdasági eredményességét, nem véletlen, hogy a harmincas évek világválságából abban a sorrendben emelkedtek ki az országok, ahogyan a megoldás reménye áthatotta közvéleményüket.

A program így inkább a vezető politikus személye, életútja, kisugárzása, nem pedig a leírt szöveg betűje, ám a remény teljességéhez a hozzáértő közönség támogatása is szükséges, ami viszont jobbára mégis csak racionális okfejtéssel felépíthető - hangsúlyozza az alkotmányjogászÚj szerepben Orbán és a Fidesz

Két választási veresége után Orbán Viktornak óriási elégtétel lesz visszatérni a kormányzásba, de győzelmével teljesen megváltozik helyzete. Övé lesz a mindenhol pusztító bajok megoldásának a felelőssége, évtizedes ellenfele, a szocialisták történelmi vereségével pedig egy alapjaiban megváltozó pártszerkezetben kell majd helytállnia, hiszen a liberális közép 1994-es kudarca óta a Fidesz ellen MSZP-ként lézett, minden lépését a szocialisták legyőzésének igénye igazolta, az MSZP kiesésével azonban elvész politikájának legfőbb legitimálója - véli Tölgyessy Péter.

A Fidesz első embere nagyon pontosan érti a magyarok vágyait, miniszterelnökként talán csak a nagyvárosi ember reményeivel nem tudott mit kezdeni, ám hosszú időre bezárkózott tábora százados mítoszai közé, kerülte a vitahelyzeteket, megkopott innovációs készsége, sokszor régi sémái, vezéri szerepe foglya - tette hozzá.

Mint fogalmazott a Fidesz kezdőcsapatából már sokan eltűntek mellőle, új tehetségek alig jöttek, a pártban pedig hiányos a szükséges korrekciókat kikényszerítő visszacsatolás. Orbán Viktor így kivételesen egyedül lesz a rá váró döntéseknél, ám szemlátomást érzi, hogy most jön politikusi hivatása utolsó esélye. Óriási lesz a választási sikere, nem szorul koalíciós alkura, kormányzásában mégis benne van akár a gyors kudarc lehetősége is - mondja az alkotmányjogász.

Nyitnia kell a baloldal felé

Orbán Viktor még nem határozott leendő kormánya irányáról, ám nem sokára visszavonhatatlanul döntenie kell, és nemigen van reménye a sikerre a magyar állam újraépítése nélkül. A magyarok most kijátszandó ellenfélnek, az egymással harcoló pártok eszközének, nem pedig a közjó letéteményesének érzik államukat, ennek megváltoztatáshoz pedig Orbánnak nyitnia kellene a legyőzött baloldal közönsége felé, csakhogy az nagyrészt őt érzi az ellenséges pártérdek legfőbb képviselőjének - mondta Tölgyessy Péter.

Biztosnak véli, hogy a Jobbik megkísérli majd véglegesen kettéhasítani a sokáig egységes jobboldalt, ezért Orbán Viktornak választania kell: nyomban megelőző csapást mér-e a jobboldali radikálisokra, vagy megkísérel velük versenyben maradni a gazdasági realitás szorítása mellett a jobboldali szavazókért.

Ha nem nyit a közép szavazói felé, gyorsan elveszhet a kimagasló választói támogatása, ám ehhez a váltáshoz újra kell gondolnia 1994 óta követett politikáját, úgy, hogy közben régi híveit is ki kell elégítenie, márpedig a jobboldali véleményformálók egy része áprilisban úgy fogja érezni, személyesen ők szereztek abszolút többséget. Olyanok fognak a legszélesebb nyilvánosságban feltűnni, akiket régen nem láttunk, és olyan archaikus nyelven fognak beszélni, ami a középen, a baloldalon igencsak riasztó lehet - fogalmazott az alkotmányjogász.

Megszorítások és reformok várnak Orbánra

Az biztos, hogy Orbán Viktor nem teljesítheti tábora jó részének vágyait, nem vezetheti ki Magyarországot a világkapitalizmus rendszeréből, de a Bajnai-kormány irányát sem folytathatja korrekció nélkül, ahogy azt sokan külföldön szeretnék, hiszen máris nagyobb költségvetési hiány várható a törvénybe foglaltnál, a Költségvetési Tanács számai szerint pedig a konvergenciaprogram tartásához a következő években kétszázmilliárdos megszorítások és reformok szükségesek.

A rendszerből könnyebben kiszedhető pénzeket, többek között a 13. havi nyugdíjat és közalkalmazotti bért a baloldali kormányok már kivették, márpedig fedezet nélkül nincs nagyszabású adócsökkentés, a jelentős kiadáscsökkentés pedig egyre nehezebb, szinte lehetetlen a korábbi Fidesz-állítások újraértékelése nélkül.

Tölgyessy Péter szerint a nagyobb kezdőlépés kockázata nélkül mégis biztosabban sikerülhet az új hatalom partraszállása, ám ez azt jelenti, hogy a Fidesz lemond a nagyszabású fordulatot ígérő indításról, ezzel pedig a jó szerencsére bízza a későbbi kormányzását. A várható növekedés mellett csaknem lehetetlen fordulatszerű gazdasági változásokat elérni, márpedig ezt várják a Fidesz szavazói - emelte ki az alkotmányjogász.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

Az Európai Bizottság két ügyben is kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen a közbeszerzésre vonatkozó uniós jogszabályok megsértésére hivatkozva még tavaly év végén, amelyek heteken belül új szintre léphetnek. A Portfolio uniós döntéshozóktól úgy értesült, hogy több esetben látnak még kételyeket a magyar közbeszerzési rendszert illetően, így valószínűleg további egyeztetésekre lesz szükség, ezek után májusban felszólítást küldhetnek, hogy ne citálják Magyarországot az Európai Unió Bírósága elé.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×