eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Látványos városfejlesztés vagy többmilliárdos kárt okozó hűtlen kezelés?

Egy vitatott átvilágítás nyomán folyik a rendőrségi nyomozás a Corvin-sétány ügyében. A jelentés szerint a Józsefvárosi Önkormányzatot 3,654 milliárd forintos kár érte, a projekt hívei viszont azt hangsúlyozzák, hogy a tanulmány szakmai hibákat tartalmaz, készítői pedig nem értették meg a városfejlesztés logikáját - írja a Figyelő.

Látványos és hatékony városfejlesztés vagy akár többmilliárdos kárral járó hűtlen kezelés? Ez a fő kérdése a Corvin-sétány projektnek azután, hogy a tavaly júliusban elkészült 91 oldalas jelentés egymás után sorolja a beruházás előtt és alatt elkövetett hibákat.

A VIII. kerület különösen rossz állapotban lévő részén a lakások fenntartása igen sokba került az önkormányzatnak, a projekt összefogására létrejött cég, a Rév8 Zrt. azt tűzte ki célként, hogy az érintettek lakásait megvásárolja vagy jobbra cseréli, majd lebontja a romos épületeket és eladja a telkeket a leendő befektetőnek.

A 2003-ban meghirdetett tenderen győztes konzorcium tagjai összevesztek, az egyik vesztes, a Futureal vette át a projektet, és elindította a fejlesztéseket.

A 15 milliárd forintos tervezett összköltséget az önkormányzat megtakarításaiból és hiteleiből, a befektető forrásaiból, valamint állami és fővárosi támogatásokból fedezték volna, az eredeti pénzügyi modell azonban hamar felborult, a finanszírozásban tátongó óriási lyukakat pedig a Futureal próbálta betömni.

Ekkortájt már nem volt egyetértés a beruházást eredetileg egységesen támogató politikai szereplők között, a két ellentábort egyaránt szocialista politikus vezette, egyikük, Hárs Gábor ugyanakkor két évvel ezelőtt a Kapolyi László nevével fémjelzett MSZDP-be lépett át, és évek óta átfogó vizsgálatot sürgetett.

A teljes átvilágítás eredményét tavaly nyáron nyilvánosságra hozó Mikroorg végül meghívásos tenderen nyert, holott az ügyben elvégzett korábbi vizsgálatok előtt a cég szakemberei nem az ingatlanszakmában, hanem leginkább gyámügyekben szereztek kiemelkedő tapasztalatokat.

A jelentés szerint hárommilliárd forintos kár érte az önkormányzatot azzal, hogy a Rév8 áron alul értékesített telkeket a befektetőnek, illetve 645 millió azzal, hogy drágán vásárolt lakásokat az ott élőktől. Az adásvételekhez nem készültek értékbecslések, és a Rév8 rovására írtak egy százmillió forintos áfa-visszatartást is.

A Mikroorg anyaga alapján egy magánszemély feljelentést tett a BRFK-n, és megindult a nyomozás.

A projektet támogatók szerint a jelentés több ponton sántít, a készítők szakmai hibákat követtek el, és nem értették meg a városmegújítás lényegét, ilyen esetben ugyanis nem egyenként kell ingatlanokat megvenni, tehát az árazás is más, a kitartó lakók felstrófolhatják ingatlanaik értékét, ráadásul nem korrekt azért büntetni a befektetőt, mert a fejlesztések megnövelték a környék telekárait.

Kocsis Máté, Józsefváros fideszes polgármestere sajtótájékoztatón állt ki a projekt és annak tisztasága mellett. Az ügyhöz tartozik, hogy elődje, az egészségi okokra hivatkozva tavaly lemondott volt SZDSZ-es Csécsei Béla távozása után még öt évre, havi 750 ezer forintról szóló tanácsadói szerződést kötött az önkormányzattal, ennek nyilvánosságra kerülése után viszont a közfelháborodás miatt a megállapodást felmondták, 1,5 millió forint kifizetése mellett - olvasható a Figyelő cikkében.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×