eur:
394.36
usd:
370.47
bux:
0
2024. április 23. kedd Béla

Pálinkás: Az EU nem érték-, hanem érdekközösség

Az Európai Uniónak ébresztőre, morális alapjainak újragondolására van szüksége - fogalmazott az Euvízió elnevezésű konferencián a Magyar Tudományos Akadémia elnöke. Pálinkás József hangsúlyozta: az EU nem érték-, hanem érdekközösség; a lélek és a szellem nélküli európai közösség pedig zsákutca.

Újra kell gondolni az Európai Unió alapelveit, le kell számolni a korábbi illúziókkal; és lekli, szellemi alapokon kell újraépíteni a "nemzetek Európáját" - mondta a Magyar Tudományos Akadémia elnöke.

Pálinkás József kiemelte: egy közösségnek csak akkor van jövője, ha őszinte és egységes eszményképpel rendelkezik. Az EU egyre inkább pusztán gazdasági érdekközösség, ahol a közös értékek hiánya miatt nincs valódi egység - tette hozzá. Úgy vélte: felül kell emelkedni ezen a merev gazdasági szemléleten, és egy egységes eszmei alapokon nyugvó Európát kell építeni.

Az akadémia elnöke úgy fogalmazott: az Uniónak ébresztőre van szüksége, és a sok bürokratikus nyavalygással kitűzött stratégiák helyett egy világos, életerős Európát kitűző jövőképre. Hangsúlyozta: a lélek és a szellem nélküli európaiság erőltetése zsákutca.

Pálinkás József kiemelte: gyökeres változtatásra van szükség az európai oktatásban ahhoz, hogy adottak legyenek a fenntartható fejlődés feltételei. A nagy és égető kérdésekben pedig alapvetően nemzeti megoldásokra van szükség - hangsúlyozta.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×