Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Mégsem teszik le az esküt a pártdelegáltak hétfőn

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Mégsem teszi le az esküt hétfőn az Országos Választási Bizottság (OVB) három új tagja, mert a jogorvoslati határidőn belül megtámadták a csütörtökön nyilvántartásba vett országos listákat - jelentette be Virág Rudolf, az Országos Választási Iroda vezetője az OVB vasárnap esti ülésén.

Így amíg nem születik a listák nyilvántartásba vétele ügyében jogerős döntés, addig nem ülhetnek be a testületbe az országos listát állító LMP-t, Jobbikot és Civil Mozgalmat képviselő delegáltak.

Az OVB csütörtöki ülésén vette nyilvántartásba a Lehet Más a Politika, a Jobbik Magyarországért Mozgalom-Párt és a Civil Mozgalom országos listáját. A jogszabály szerint a parlamenti választáson országos listát állító pártok a listájuk nyilvántartásba vétele után jogosultak egy-egy tagot delegálni a testületbe. A pártok tájékoztatása szerint az LMP Szabó Miklóst, a Jobbik Hunyadi Gábort, a párt jogsegélyszolgálatának vezetőjét, a Civil Mozgalom pedig Frenkel Attila műfordítót küldi az OVB-be.

Bár az Országgyűlés sajtószolgálata hétfőre az ünnepélyes eskütételre hívta meg a sajtó képviselőit, Virág Rudolf bejelentette: mivel a listák nyilvántartásba vételével szemben a rendelkezésre álló határidőn jogorvoslatot nyújtottak be, ezért az nem jogerős, nem kerül sor az eskütételre.

A Magyar Demokrata Fórum országos listáját pénteken vette nyilvántartásba az OVB, de a párt egyelőre nem kapott hivatalos értesítést arról, hogy delegáltja mikor teheti le az esküt, egyébként az MDF országos listáját is megtámadták a bíróságon.

A testületben már pártdelegáltként ül az országos listaállítás jogán az MSZP delegáltja, Litresits András és a Fidesz-KDNP-é, Sasvári Róbert.

Az OVB öt további tagját - Szigeti Péter elnököt, Halmai Gábor elnökhelyettest, valamint Fazekas Mariannát, Bordás Vilmost és Szoboszlai Györgyöt - az Országgyűlés választotta meg még februárban.