eur:
393.82
usd:
368.57
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György

Schiffer: Az LMP legalább 6-8 százalékos választási eredménynél lenne elégedett

Szükség van a demokrácia megújítására - mondta a Lehet Más a Politika listavezetője az InfoRádió Aréna című műsorában. Schiffer András úgy fogalmazott, hogy az elmúlt 20 év politikai elitje a rendszerváltás hajnalán megálmodott szerkezetet nem tartott karban.

A Lehet Más a Politika legalább 6-8 százalékos eredménnyel lenne elégedett az áprilisi parlamenti választásokon - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Schiffer András.

A párt listavezetője szerint a választás tétje az, hogy hárompárti parlament lesz, ahol a kordonbontók és a kordonépítők fognak egymással farkasszemet nézni, és nem lesz demokratikus kontrollja az új hatalomnak, vagy pedig bekerül egy új politikai erő, egy demokratikus alternatíva, amely nem érintett az elmúlt 20 év piszkos ügyleteiben, és van kellő hitele, hogy számon kérjen jogállami elveket az új kormányon. A demokrácia megújítása szempontjából fontos, hogy legyen LMP-s frakció az új országgyűlésben - tette hozzá.

Schiffer András kiemelte: az elmúlt 20 év politikai elitje a rendszerváltás hajnalán megálmodott szerkezetet nem tartott karban, ezért alakult ki bizalmatlanság és kiábrándultság. Szükség van a demokrácia megújítására, amiatt, hogy az emberek újra közel érezzék magukhoz az intézményeket, és visszaszerezzék az emberek a hitüket abban, hogy a politika az övék is, és az nem pusztán üzleti csoportok kakasviadala, hanem a közjóról folytatott szakadatlan vita - fejtette ki.

Az LMP listavezetője hangsúlyozta: szükség van arra, hogy az állampolgári részvételt, beleszólást intézményesítsék az alkotmányos rendszerben. Ennek nem tesz jót, ha egyetlen pártnak van alkotmányozó többsége, és az sem, ha ez a párt a leszerepelt MSZP-vel vagy egy szélsőjobboldali párttal kénytelen alkudni - vélekedett.

A 6-8 százalékos választási eredmény elég lehet arra, hogy a saját törekvéseiket érvényesítse a részvételi demokrácia megújítása tekintetében - emelte ki Schiffer András. Példaként említette, hogy miként lehet a túlsúlyos miniszterelnöki hatalmat ellensúlyozni és a parlament ellenőrző szerepét erősíteni.

A kitűzött cél elérése arra is elég lehet, hogy legyen egy olyan szereplő a parlamentben, amely színvallásra készteti a pártokat a korrupcióellenesség ügyében, valamint, hogy egy választható, kormányképes alternatív mutassanak fel a következő ciklus végére - hangsúlyozta az LMP országos listavezetője.

Hanganyag: Hlavay Richárd

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×