Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Különösen veszélyes időszak következik

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Évente hat-hétezer erdőtűzhöz riasztják a tűzoltókat. Ezeket csaknem mindig az emberek okozzák, és 10-15 százalékuk szándékos gyújtogatás eredménye - nyilatkozta az InfoRádiónak a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal fő-erdőfelügyelője. A március-áprilisi, és a július-augusztusi időszak különösen veszélyes ebből a szempontból, ezért fontos, hogy a kirándulók betartsák a szabályokat. A szakember erélyesebb fellépést ígér a károkozókkal szemben.

Az erdőtüzek 95 százaléka emberi tevékenységhez köthető - mondta Debreceni Péter. Legtöbbször a hanyagság okozza a bajt, de az esetek 10-15 százalékánál szándékos a gyújtogatás.

A fő-erdőfelügyelő szerint két olyan kiemelt időszaka van az évnek, amikor nagyobb a tűzveszély: a március-április és a július-augusztus. Ilyenkor az erdőben kirándulóknak fokozottan figyelniük kell, amikor tábortüzet gyújtanak, vagy akár a szemetesbe dobnak egy még parázsló cigarettacsikket. Legfontosabb szabály, hogy csak a kijelölt területeken szabad tüzelni - tette hozzá Debreceni Pétert.

A pilisi parkerdő munkatársainak tájékoztatása szerint akár 5-10 millió forintba is kerülhet egy-egy lángoktól elpusztult rész felújítása. Ez attól függ, hogy mennyi idős faállomány égett el, illetve a pusztítás mértékétől is.

Statisztikák azt mutatják, hogy az utóbbi 5-8 esztendőben nincs javulás e téren. Évente 6-7 ezer vegetációtűz keletkezik, ebből 4-500 érint erdőt. Az aszályosabb időszakokban ezek a számok persze magasabbak.

A jövőben azon dolgozunk közösen a tűzoltósággal, hogy az ország veszélyeztetettebb területein komolyabb hatékonysággal tudjunk fellépni a tűz okozói ellen - ígérte az erdőfelügyelet vezetője.

Hanganyag: Seres Gerda