Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Nyilvántartásba vették az MDF országos listáját

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az Országos Választási Bizottság (OVB) pénteki ülésén nyilvántartásba vette a Magyar Demokrata Fórum országos listáját az áprilisi országgyűlési választásra. A listát Dávid Ibolya, a párt elnöke vezeti.

Az országgyűlési képviselői választásán országos listája azoknak a pártoknak lehet, amelyek legalább hét területi listát tudtak állítani, az országos lista bejelentésének határideje kedd 16 óra volt. Az MDF az országos listaállításhoz szükségesnél több területi listát állított a hétfő délutáni határidőig.

Az országos listán legfeljebb háromszor annyi jelölt állítható, mint a megszerezhető mandátumok száma, azaz maximum 174 jelölt, az MDF listáján 153 név szerepel.

Kajdi József, az MDF szakpolitikai koordinátora üdvözölte az OVB péntek esti döntését, amellyel nyilvántartásba vette a párt budapesti listáját.

"Én tiszteletben tartom természetesen és egyben üdvözlöm is az OVB döntését, valahol egy picit visszaadta a hitemet s a bizalmamat, hogy a jogállam mégsem veszett el" - fogalmazott a szakpolitikus, aki még az országos lista nyilvántartásba vételére vonatkozó döntés meghozatala előtt azt mondta: "szinte biztos is vagyok, hogy ennek megfelelő döntések fognak később is születni".

Hangsúlyozta: az országos lista elfogadását nem befolyásolta a fővárosi lista elfogadása, az MDF a törvényi előírásoknak megfelelően kérte az országos lista nyilvántartásba vételét.

Az országos listára a választók nem szavaznak közvetlenül, az országos listán kiadható 58 mandátumot a fel nem használt, úgynevezett töredékszavazatok összesítése alapján osztják ki. Fontos szabály, hogy csak azok a pártok juthatnak mandátumhoz az országos listán, amelyek a területi listákra összesen leadott szavazatok öt százalékát megszerezték, és ezzel átlépték a bejutási küszöböt.

Az MDF azzal, hogy nyilvántartásba vették országos listáját, jogosulttá vált arra, hogy egy tagot delegálhasson az OVB-be. A választáson országos listát állító pártok ugyanis jogosultak lesznek arra, hogy tagokat küldjenek a testületbe.

A választás eredményének megállapítása után a testületben csak a választott tagok maradhatnak, illetve azon pártok delegáltjai, amelyek parlamenti frakciót tudtak alakítani.

Az OVB korábban már nyilvántartásba vette az MSZP, a Fidesz-KDNP, az LMP, a Jobbik és a Civil Mozgalom országos listáját.