Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Az IMF kockázatokat lát a 2010-es magyar hiánycél teljesítésével kapcsolatban

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A Nemzetközi Valutaalap (IMF), amely szerint Magyarország pénzügyi helyzete ugyan javult, kockázatokat lát a 2010-es hiánycél teljesítését illetően - derült ki a washingtoni székhelyű pénzintézet pénteken közzétett jelentéséből.

Az ország pénzügyi helyzete alapvetően erősödött, "de többet kell tenni azért, hogy a hiányt határozott csökkenő pályára állítsák" - olvasható a magyar készenléti hitelkeret ötödik felülvizsgálatáról szóló részletes szakértői jelentésben, amelyet az intézet igazgatósága a héten hagyott jóvá.

A befektetői bizalom visszatérőben van, és a gazdaság a felépülés útjára lépett, de a költségvetési politika további szigorítására van szükség a középtávú makrogazdasági stabilitás és növekedés biztosítására. Magyarország stabilizációját megzavarhatja, ha növekszik a nemzetközi pénzügyi feszültség, tekintettel a törékeny globális pénzügyi helyzetre és a nagy finanszírozási igényekre.

Az IMF szerint további intézkedések lesznek szükségesek 2011-ben ahhoz, hogy a GDP 3 százaléka alá lehessen csökkenteni a költségvetési hiányt. Egyebek között javítani kell a bankrendszer felügyeletén és a bankok szabályozási keretén a pénzügyi stabilitás fenntarthatósága érdekében.

A jelentés a kockázatok között említette az önkormányzatok esetleges nagyobb költekezését a választás évében, a tömegközlekedés tervezettnél nagyobb támogatását, valamint a nemrégiben újból államosított Malév körüli bizonytalanságokat.

Az IMF szerint az áprilisi parlamenti választások további pénzügyi bizonytalanságot teremtenek. "Bizonytalanság kapcsolódik ahhoz, hogy milyen politikát fog folytatni az áprilisi választások után hatalomra kerülő kormány" - írta az IMF, konkrétan megemlítve: a kormány úgy dönthet, hogy átvállalja a MÁV vagy más állami tulajdonú vállalatok hiteleit részben vagy egészben.

A jelentés szerint az IMF szakértői találkoztak a vezető ellenzéki párt, a Fidesz gazdasági vezetésével is. A Fidesz képviselői kifejezték azon szándékukat, hogy idővel csökkenteni szándékoznak a hiányon, de konkrét célokról vagy politikáról nem beszéltek.