eur:
393.79
usd:
364.95
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Az egészségügy megmentése az egyik legsürgetőbb kormányzati feladat Orbán szerint - a nap hírei

Továbbra is teljesíthetőnek tartja a 4 százalék körüli államháztartási hiánycélt a miniszterelnök. Az egészségügy megmentését nevezte az egyik legsürgetőbb kormányzati feladatnak a Fidesz elnöke. Újabb sztrájkba kezdenek holnap a British Airways légitársaság utaskísérői. A nap legfontosabb hírei.

A jelenlegi gazdaságpolitika folytatásával továbbra is teljesíthetőnek tartja a 4 százalék körüli államháztartási hiánycélt a miniszterelnök. Bajnai Gordon az InfoRádiónak adott interjújában azt mondta: az általa is fontosnak tartott szerkezeti reformok végrehajtása esetén elképzelhető egy nagyobb mértékű deficit, de az erre készülő politikai erőknek tisztázniuk kell, hogy pontosan mire kérnek mandátumot. A kormányfő egyben felelőtlennek nevezte azokat az állításokat, amelyek szerint az államháztartási adatok nem felelnek meg a valóságnak.

Az egészségügy megmentését nevezte az egyik legsürgetőbb kormányzati feladatnak a Fidesz elnöke. Orbán Viktor, miután látogatást tett az óbudai Szent Margit Rendelőintézetben, azt mondta: szeretnék lezárni azt a korszakot, amely miatt az orvosok és az ápolónők tömegesen hagyják el Magyarországot. Közben az eddigieknél markánsabb közép-európai politikát és határozott nemzetpolitikát szorgalmazott Martonyi János. A politikusról Orbán Viktor, a Fidesz elnöke az InfoRádióban azt mondta: választási győzelem esetén ő lesz a külügyminiszter. Martonyi János a többi között arról beszélt, hogy ha van rá lehetőség, meg kell adni a határon túli magyaroknak állandó letelepedés nélkül az állampolgárságot.

Nyilvántartásba vette az Országos Választási Bizottság az MDF fővárosi, területi listáját. A testülethez Dávid Ibolya, a demokrata fórum elnöke fordult jogorvoslatért, mert Fővárosi Választási Bizottság szerdán nem hagyta jóvá a párt budapesti listáját. Az OVB később nyilvántartásba vette a demokrata fórum országos listáját is.

A nemzeti progresszió leghűségesebb folytatójának nevezte az MSZP-t Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök. A politikus az MSZP Társulás a szociáldemokrata értékekért platformjának jászberényi tanácskozásán úgy fogalmazott: a magyar baloldal tele van erővel és tisztességes politikusokkal.

Egy állami vagyonkataszter elkészítését nevezte első feladatának Nyikos László, a Jobbik pénzügyminiszter-jelöltje. Az Állami Számvevőszék volt alelnöke azt mondta: ez megmutatná, hogy hány hektár rétje, földje, nemzeti parkja és mennyi ingatlana van az államnak Magyarországon és külföldön.

A Gallup felmérése szerint 60 százalékos többséget szerezne az új parlamentben a Fidesz, ha most lennének a választások. A március 18-a és 22-es között, több mint ezer szavazó megkérdezésével készült kutatás alapján az MSZP és a Jobbik támogatottsága csaknem azonos, és negyedik erőként a Lehet Más a Politikának is van esélye a parlamentbe jutásra.

Módosul április 1-jétől a magyar légtér igénybevételéről szóló rendelet - közölte a kormányszóvivő Szollár Domokos elmondta: a változással egyértelműbbé válnak a felelősségi körök, és pontosabb határidőket szabnak meg a légtérhasználati engedélykérelmekre. A rendelet módosítása az izraeli gépek március 17-i berepülése után került napirendre. A héten az Országgyűlés honvédelmi bizottságának rendkívüli ülésén kiderült: a Nemzeti Közlekedési Hatóság szabálytalanul adta meg az engedélyt a gépeknek.

Társadalmi egyetértést szorgalmaztak a morális kérdések minimumában egyházi vezetők. Erdő Péter bíboros, Bölcskei Gusztáv református püspök és Schweitzer József nyugalmazott országos főrabbi egy budapesti konferencián egyaránt arról beszélt, hogy a jogállamisággal védeni kell Európában az erkölcsi értékeket.

Újabb, ezúttal négynapos sztrájkba kezdenek szombaton a British Airways légitársaság utaskísérői. A cég törölt járatai között több budapesti is van. A 12 ezer légiutaskísérőt képviselő Unite szakszervezet nulla órától hirdette meg az egy héten belüli második munkabeszüntetést, amely a tervek szerint kedd éjfélig tart.

Irakban Ijád Allávi volt miniszterelnök listája jutott a legtöbb képviselői helyhez a március 7-én megtartott parlamenti választásokon. Az országos választási bizottság bejelentése szerint a volt kormányfő Iraki Blokkjának 91, a fő vetélytárs Núri al-Máliki miniszterelnök síita pártjának 89 helye lesz a parlamentben. A síita konzervatív Iraki Nemzeti Szövetség lett a harmadik, a kurd pártok szövetsége pedig a negyedik helyre került.

Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×