Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Jön a 10 százalékos gázáremelés

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Átlagosan 10,1 százalékkal emelkedik április elsejétől a földgáz végfelhasználói ára a lakosságot, a kisfogyasztókat és közüzemeket ellátó úgynevezett egyetemes szolgáltatói körben - közölte a Magyar Energia Hivatal.

Az ár fogyasztói csoportonként az idén januári átlagárakhoz viszonyítva 9,5 és 12,0 százalék közötti mértékben nő. A lakossági fogyasztók 20 köbméter/óránál kisebb mérővel rendelkező részénél ez átlagosan 9,98 százalék áremelkedést jelent, a 20-100 köbméter/óra gázmérővel rendelkező lakossági fogyasztók - például társasházak - számára átlagosan közel 9,5 százalékkal nő a földgáz ára.

A nagyfogyasztók, például a távhőt földgázzal előállító üzemek 10,2-12 százalékkal fizetek többet a földgázért.

Éves összehasonlításban, a 2009. április 1-jei szinthez képest a lakossági kisfogyasztók átlagára elmarad az inflációtól, mindössze 1,6 százalékkal emelkedett. A többi kategóriát is figyelembe véve összességében 2,4 százalékkal csökkent a végfelhasználó ár egy év alatt.

A közlés nyomán a kormány kitolta a gáz- és távhő-ártámogatási rendszer hatályát június 30-ig - jelentette be a kormányszóvivő.

Szollár Domokos jelezte, hogy a legszegényebbek továbbra is száz százalékos támogatásban részesülnek. Ezt a Robin Hood-adóból finanszírozza a kabinet - tette hozzá.