Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Halálhír sms-ben a kórháztól - jogszerű, de nem etikus

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Sms-ben értesítette a családot hozzátartozójuk haláláról az egyik miskolci kórház. Az esetről az Index fogyasztóvédelmi blogja, a Tékozló Homár számolt be. Az InfoRádió által megkérdezett orvosi kommunikációs szakértő szerint a halál sms-ben való közlése jogilag helyes, minden más szempontból azonban kifogásolható eljárás.

A kórházak a saját működési rendjüknek megfelelő formában értesítik a hozzátartozókat a halálesetről, vagyis jogszerű, ha sms-ben teszik ezt meg - reagált az InfoRádió által megkérdezett orvosi kommunikációs szakértő a Tékozló Homár azon blogbejegyzésére, amelyből kiderül, hogy egy miskolci intézmény mobilon, sms-ben közölte a hozzátartozóval a halálhírt.

Pilling János azonban hangsúlyozta, hogy bár a kórház jogszerűen járt el, az értesítés személytelensége joggal kelt megdöbbenést az emberekben.

Az orvostanhallgatóknak az orvosi kommunikáció tantárgy keretein belül tanulhatnak a erről a témáról. Azt tanítják, hogy a legjobb az, ha a hozzátartozók a betegség utolsó időszakában és a halált megelőzően is jelen lehetnek, ez általában a beteg és a rokon igénye is.

Ebben az esetben nem kell őket külön felhívni, értesíteni, viszont ha nem tudnak a beteg mellett lenni, akkor érdemes behívni őket a kórházba, és személyes találkozót egyeztetni velük.

Az semmiféleképpen sem jó megoldás a szakértő szerint, ha az orvos üzenetrögzítőn vagy sms-ben közli a halálhírt. Ha nem lehet elérni a hozzátartozót, akkor célszerű először olyan sms-t írni neki, amelyben arra kérik, hogy hívja fel a kórházat vagy a kezelőorvost.

Hanganyag: Herczeg Zsolt