Inforádió

Meghallgatom Élő adás

BKV-ügy: Demszky és a koalíció felelősségét is felveti a jelentés

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az Index értesülései szerint Demszky Gábor főpolgármester, a jelenlegi és volt helyettesei, valamint a koalíciós pártok felelősségét állapítja meg az a jelentéstervezet, amelyet a BKV ügyeket vizsgáló fővárosi bizottság terjeszthet elő a közgyűlésnek. A testület a szerdai ülésén meghallgatta Horváth Csaba volt és Ikvai-Szabó Imre jelenlegi főpolgármester-helyettest, akik állítják, nem tudtak semmilyen törvénytelenségről.

Várhatóan mai, utolsó ülésén dönt a BKV-s visszaéléseket vizsgáló fővárosi bizottság az elnök által beterjesztett jelentéstervezetről. Az egyelőre nem nyilvános dokumentumot megszerezte az Index, amely azt írja, politikai felelősség terheli a főpolgármestert és helyetteseit, a városvezető koalíciót, hibázott a közgyűlés, a BKV igazgatósága, valamint felügyelőbizottsága is.

Demszky Gábor felelőssége abban áll, hogy nem ismerte fel a megkötött politikai kompromisszumok árát, nem tett lépéseket a botrányok megelőzéséért valamint, hogy tanácsadója, Mesterházy Ernő politikai mozgásterét szinte korlátlanná tette.

A tervezet szerint Hagyó Miklós volt főpolgármester-helyettes ott hibázott, hogy fontos jogköröket adott tovább a beosztottainak, és hogy hiányosan, vagy egyáltalán nem számolt be a feladatairól.

A dokumentum felelőssé teszi a BKV igazgatóságát is, amely nem tudta figyelemmel kísérni a cég működését, és nem tudta megállítani a visszaélések elburjánzását. Felelősek a BKV volt vezérigazgatói: Aba Botond, Antal Attila és Balogh Zsolt. Főként azért, mert észlelték a visszaéléseket, és nem tettek semmit, és mert fölösleges tanácsadói szerződéseket írtak alá.

Horváth Csaba nem tudott semmiről

A testület a szerdai ülésén meghallgatta Horváth Csaba volt szocialista főpolgármester-helyettest, aki közölte, csak két és fél hónapig felügyelte a BKV-t, ez alatt nem tudott semmilyen visszaélésről. Neki a válságkezelés volt a feladata, és az, hogy a cég elkerülje a fizetésképtelenséget. "Emellett a főpolgármester úrtól más napi ügyeket nem tudtam átvenni. Nagyon őszintén és egyenesen azt tudom mondani, hogy nem érzek sem politikai, sem más felelősséget" - jelentette ki.

Ikvai-Szabó Imre szabad demokrata főpolgármester-helyettest az ülésen arról beszélt, hogy nem kapott tanácsokat Mesterházy Ernőtől, Demszky Gábor politikai főtanácsadójától, és csak addig vette igénybe a koordinátor segítségét, amíg a 2007-es hivatalba lépése után fel nem állt a stábja.

Az ülés után Ikvai-Szabó Imre azt mondta, nem tudott arról, amit Regőczi Miklós volt vezérigazgató-helyettes több lapinterjúban is elmondott, hogy a BKV a fővárosi koalíció kifizetőhelye volt. " Borzasztó. Nem tudtam erről, nyomozati munkának a része, hogy minden részlet kiderüljön" - hangsúlyozta.

Egyebek mellett ez az interjúrészlet is tényként került bele a jelentéstervezetbe, ami miatt az MSZP-s és az SZDSZ-es bizottsági tagok tiltakoznak. Kérdéses, hogy a testület el tudja-e fogadni a mai utolsó ülésén a jelentést, és lehetséges forgatókönyv az is, hogy a bizottság kéri a pénteken lejáró mandátuma meghosszabbítását.