Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Három pillérre épül az LMP programja

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Bemutatta választási programját a Lehet Más a Politika. Rauschenberger Péter, a programírás koordinátora elmondta, a fenntartható jövő, a befogadó társadalom és a megújuló demokrácia az a három pillér, amelyre a párt programja épül.

 Ökológiai pártként határozta meg az LMP-t Rauschenberger Péter. Elmondta, az ökológiai politizálás több mint puszta környezetvédelem, mert a politika és a gazdaság humanizálását jelenti. Hozzátette, a párt választási programja az LMP hármas alapértékeit követi, amelyek a részvétel, vagyis a demokrácia fejlesztése, az igazságosság, vagyis a társadalmi integráció és az elosztási viszonyok humanizálása és a fenntarthatóság, amely alatt nem csak környezeti, hanem társadalmi fenntarthatóságot is értenek.

Schiffer András, a párt országos listájának vezetője elmondta, a javaslataik többségéhez kétharmados törvényeket kellene módosítani. Növelnék például a parlamenti kontrollt a kormány felett, és átalakítanák a választási rendszert is. Lecsökkentenék az ötszázalékos parlamentbe jutási küszöböt, az ajánlószelvényes rendszer helyett pedig a jelöltektől egy úgynevezett morális kauciót, azaz politikai programot és feddhetetlen közéleti múltat várnának el. Limitálnák a képviselőként eltölthető ciklusok számát, és megalkotnák a párt és kampányfinanszírozási törvényt is tartalmazó antikorrupciós programot.

Jávor Benedek budapesti listavezető azt mondta, a környezeti programjuk középpontjában a gazdaság "zöldítése" és a környezeti demokrácia áll. Hozzátette, nem az erőforrások növekvő felhasználására kell alapozni a gazdaságot, hanem energiahatékonysági beruházásokkal, és a megújuló energiák szélesebb körű felhasználásával elérni azt, hogy Magyarország kezdeményezője és ne követője legyen az energiaforradalomnak.