eur:
393.75
usd:
364.96
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Szabálytalanul adtak engedélyt a gyakorlatozó izraeli gépeknek

Szabálytalanul adta ki a Nemzeti Közlekedési Hatóság a berepülési engedélyt a múlt héten a magyar légtérben gyakorlatozó izraeli gépeknek - ismerte el a közlekedési miniszter a parlament honvédelmi bizottságának ülésén. Kiderült, hogy a felügyelet hat éve nem tájékoztatja az ilyen jellegű berepülésekről a titkosszolgálatokat, pedig egy rendelet ezt előírja. A Fidesz felkérte a miniszterelnököt arra, hogy mérlegelje a közlekedési és a honvédelmi miniszter felmentését.

A Nemzeti Közlekedési Hatóság hat éve szabálytalanul ad ki engedélyeket a magyar légtérbe belépni szándékozó állami vagy katonai gépek számára - derült ki a parlament honvédelmi bizottságának ülésén. 2004 májusa óta egy kormányrendelet szerint a közlekedési hatóságnak előzetesen tájékoztatnia kell a magyar titkosszolgálatokat minden nem NATO szövetséges berepülési kérelemről, és Hónig Péter közlekedési miniszter elismerte, hogy ez több esetben, így múlt héten sem történt meg, amikor két izraeli felderítőgép gyakorlatozott a ferihegyi repülőtér fölött.

Hónig Péter elmondta: a Nemzeti Közlekedési Hatóság elindította a vizsgálatot az üggyel kapcsolatban. "Meg fogjuk vizsgálni, ki, milyen hibát követett el, és mik lesznek ennek a következményei. De ennél fontosabb, hogy a jogszabályi környezetet kell a mindennapi élethez illeszteni" - tette hozzá.

A közlekedési tárca és a hatóság szerint ugyanis betarthatatlan a jogszabály. A bizottsági meghallgatáson egyik miniszter sem tudott válaszolni arra, hogy pontosan milyen célból gyakorlatoztak Magyarországon a gépek, milyen munkát végeztek, és milyen felszerelésük volt.

Tömböl László vezérkari főnök volt a legkonkrétabb. "A repülési tervnek megfelelően hajtották végre a repülést. Ezek a gépek nagytávolságú navigációs gyakorlatot hajtottak végre, az irányító központnak tehát nem volt sem oka, sem lehetősége beavatkozni" - fejtette ki.

Szekeres Imre honvédelmi miniszter közölte, az izraeli gyakorlatban semmi rendkívüli nincs, 2009-ben több mint 20 ezer ilyen jellegű berepülés volt a magyar légtérben.

A miniszterek hangsúlyozták, hogy a magyar lakosság nem volt veszélyben, azt viszont a vezérkari főnök elismerte, hogy ha nem a terv szerint repültek volna a gépek, akkor ez ellen a katonai titkosszolgálat sem tudott volna mit tenni.

Az ülésen részt vevő Morvai Krisztina jobbikos európai parlamenti képviselő azt mondta, hazaárulás és hűtlenség gyanúja miatt feljelentést tesz ismeretlen tettes ellen. Lázár János, a honvédelmi bizottság fideszes elnöke pedig személyi felelősöket akar. "Azt kezdeményezzük, hogy a kormányfő azonnali hatállyal mentse fel a Nemzeti Közlekedési Hatóság teljes vezetését, mérlegelje a közlekedési miniszter felmentését és a honvédelmi miniszter felelősségét. Felszólítjuk a kormányt, hogy hozza nyilvánosságra, mi volt a berepülő izraeli gépek célja" - jelentette ki.

Lázár János azt is kéri, hogy a kormány szabályozza újra a berepülés feltételeit és hozza nyilvánosságra, hogy a nem NATO szövetséges országok milyen jellegű gyakorlatokat végeznek Magyarországon. Követeli továbbá a nemzetbiztonsági kabinet összehívását, erre azonban a kormányszóvivő közölte, hogy a testület már múlt héten összeült, és bizottságot hozott létre az ügy kivizsgálására. Az erről szóló jelentést szerdán fogadja el a kormány.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×