eur:
393.74
usd:
364.99
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Az egészségügyi reformmal a gazdaság egyhatodáról dönt a kongresszus

Az amerikai gazdaság egyhatodát kitevő, 2,5 ezer milliárd dolláros szektorról dönt az Egyesült Államok kongresszusa, amikor vasárnap este várhatóan elfogadja az egészségügy átfogó reformjáról szóló törvénycsomagot.

Barack Obama elnök a reform vitájának véghajrájában az utóbbi napokban többször hangoztatta: az új törvény az 1990-es évek óta a legjelentősebb erőfeszítés a költségvetési hiány csökkentésére.

Az egészségügy reformja fontos a gazdaság rendbetételéhez, ez egy mindenkit érintő, pártok feletti ügy. Az egészségügy átalakításával megtakarított pénzt munkahelyteremtésre és más fontos gazdasági célokra lehetne fordítani - hangsúlyozta korábban Obama.

A legfrissebb kongresszusi számítások szerint a törvénycsomag várhatóan 138 milliárd dollárral fogja mérsékelni a deficitet az első tíz évben, majd 1,2 ezer milliárd dollárral az elfogadása utáni második évtizedben. A kongresszus költségvetési hivatala szerint egyébként az Obama-féle törvény végrehajtása az elkövetkező tíz évben 938 milliárd dollárba kerülne.

Az új törvénnyel lényegében megvalósulna a majdnem teljes betegbiztosítási rendszer az Egyesült Államokban. Évtizedek óta ez a legnagyobb jóléti törvény, a szociális háló kiterjesztése során 32 millió olyan amerikai kapna biztosítást, aki nem rendelkezik ezzel.

A törvénycsomag súlyát jelzi, hogy az Obama-féle átfogó reformot ellenzők csoportjai márciusban 11 millió dollárt fordítottak a képviselők meggyőzésére, és hasonlóan nagy összeget költött reklámra a szavazás előtt a másik oldal is, benne a gyógyszergyártók csoportja. A The New York Times szerint a reklámok összköltsége elérte a 30 millió dollárt.

Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×