Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Az egészségügyi reformmal a gazdaság egyhatodáról dönt a kongresszus

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az amerikai gazdaság egyhatodát kitevő, 2,5 ezer milliárd dolláros szektorról dönt az Egyesült Államok kongresszusa, amikor vasárnap este várhatóan elfogadja az egészségügy átfogó reformjáról szóló törvénycsomagot.

Barack Obama elnök a reform vitájának véghajrájában az utóbbi napokban többször hangoztatta: az új törvény az 1990-es évek óta a legjelentősebb erőfeszítés a költségvetési hiány csökkentésére.

Az egészségügy reformja fontos a gazdaság rendbetételéhez, ez egy mindenkit érintő, pártok feletti ügy. Az egészségügy átalakításával megtakarított pénzt munkahelyteremtésre és más fontos gazdasági célokra lehetne fordítani - hangsúlyozta korábban Obama.

A legfrissebb kongresszusi számítások szerint a törvénycsomag várhatóan 138 milliárd dollárral fogja mérsékelni a deficitet az első tíz évben, majd 1,2 ezer milliárd dollárral az elfogadása utáni második évtizedben. A kongresszus költségvetési hivatala szerint egyébként az Obama-féle törvény végrehajtása az elkövetkező tíz évben 938 milliárd dollárba kerülne.

Az új törvénnyel lényegében megvalósulna a majdnem teljes betegbiztosítási rendszer az Egyesült Államokban. Évtizedek óta ez a legnagyobb jóléti törvény, a szociális háló kiterjesztése során 32 millió olyan amerikai kapna biztosítást, aki nem rendelkezik ezzel.

A törvénycsomag súlyát jelzi, hogy az Obama-féle átfogó reformot ellenzők csoportjai márciusban 11 millió dollárt fordítottak a képviselők meggyőzésére, és hasonlóan nagy összeget költött reklámra a szavazás előtt a másik oldal is, benne a gyógyszergyártók csoportja. A The New York Times szerint a reklámok összköltsége elérte a 30 millió dollárt.