Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Választás: a jelöltek száma óráról-órára változik

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Péntek délután négy órakor lejárt az ajánlószelvény-gyűjtési és jelöltállítási határidő az áprilisi országgyűlési választásra. Az Országos Választási Iroda (OVI) adatai szerint délutánig 835 jelölt adott le ajánlószelvényeket, közülük több mint 750-et vettek eddig nyilvántartásba. Négy éve 998 egyéni jelölt indult a megmérettetésen.

Az adatok folyamatosan frissülnek, így a jelöltek száma óráról-órára változik. A jogorvoslati eljárások végső esetben akár április 3-áig is elhúzódhatnak, így a hivatalos, végső számokra még várni kell. Az egyéni választókerületi bizottságok péntek délután üléseznek, és folyamatosan veszik nyilvántartásba a jelölteket.

Az eddigi adatok szerint három pártnak, a Jobbiknak, a Fidesznek és az MSZP-nek van mind a 176 egyéni választókerületben nyilvántartásba vett jelöltje. Így ezek a jelölőszervezetek biztosan állíthatnak országos listát. Van erre esélye az MDF-nek és az LMP-nek is.

Pénteken 19 óra 15 percig az LMP-nek 74, az MDF-nek 62, a Civil Mozgalomnak és a Munkáspártnak 16-16 nyilvántartásba vett egyéni jelöltje volt. Az MDF és az SZDSZ pedig 10 közös jelöltet állított. Az MSZDP 9, a Torgyán-Kisgazda párt és a MIÉP 6-6 jelöltet tudott állítani. További hét szervezet állított még jelöltet, illetve jelölteket. Tizenhat független jelöltet is nyilvántartásba vettek.

Az MDF-nek eddig 5, az LMP-nek és a Munkáspártnak 3-3, az MSZDP-nek pedig egy területi listája van. Az országos lista állításához legalább 7 területi listára van szüksége a jelölőszervezeteknek.

Az országgyűlési választáson csak azok indulhatnak jelöltként, akiknek sikerült összegyűjteniük 750 érvényes ajánlást, leadták a választási bizottságoknál és a testületek az ajánlások ellenőrzése után a jelöltet hivatalosan nyilvántartásba vették.

A péntek délután négy órai határidőn túl beérkező ajánlásokat és jelentkezéseket a bizottságok már nem fogadhatják el.

Ezzel lezárult a választási eljárás egyik legvitatottabb része, a "nulladik fordulónak" is nevezett ajánlásgyűjtés.

Azokat a jelölteket, akik közvetlenül a péntek délutáni határidő előtt adták le ajánlószelvényeiket, a választási bizottságok három napon belül, azaz legkésőbb hétfőn veszik nyilvántartásba.

A választási bizottságok döntéseit a bizottságok mellett működő választási irodák rögzítik a választási informatikai rendszerben, és az adatok így jelennek meg az Országos Választási Iroda honlapján, a www.valasztas.hu-n. Mindezek alapján tehát bár a határidő 16 órakor lejárt, a www.valasztas.hu oldalon még egy ideig folyamatosan frissülnek a jelöltek számára vonatkozó adatok.

2006-ban 998 egyéni jelölt indult a parlamenti választáson, ebből 10 volt független, a többi egy vagy több párt - összesen 27 jelölőszervezet - támogatásával indult a megmérettetésen.