eur:
393.62
usd:
364.77
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Mesterházy: megkerülhetetlen erő marad az MSZP

Mesterházy Attila szerint az MSZP a választások után is mindenképpen "megkerülhetetlen erő" marad. Szerinte a választások második fordulóját követően a pártnak azonnal el kell kezdenie egy új baloldal felépítését. A szocialista miniszterelnök-jelölt az MTI-nek adott interjújában leszögezte: addig azonban az a legfontosabb üzenet, hogy "demokraták a fedélzetre, szavazzatok az MSZP-re!".

A szocialista politikus továbbra is úgy látja: mostanra egyértelművé vált, hogy három politikai erőnek van esélye bejutni a parlamentbe, az MSZP-nek, a Fidesznek és a Jobbiknak. Utóbbi kettőt azonban nem tartja demokratikus pártnak.

Mint mondta, a március 15-i ünnepi nagygyűlésen azért kérte a demokrácia iránt elkötelezett szavazókat arra, hogy szavazzanak az MSZP-re, mert a demokrata választók összefogásával tudja a párt megvédeni a szólás szabadsága, a jogállamiság, az emberi méltóság, és a békés egymás mellett élés értékeit. "Mindazok számára, akiknek fontosak ezek az értékek, csak az MSZP maradt meg utolsó védőbástyaként" - fogalmazott.

Határozott nemmel felelt arra a kérdésre, hogy a második forduló előtt az MSZP visszalépne-e egyes körzetekben a Fidesz javára annak érdekében, hogy megakadályozható legyen a jobbikos jelöltek győzelme. Azt a felvetést is elutasította, hogy a visszalépésre sor kerüljön Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, ahol a közvélemény-kutatók a legerősebb Jobbik-támogatást mérték.

A szocialista politikus kitart amellett, hogy "nincs lefutva a meccs"". Mint mondta, számos olyan európai választási példát tudna említeni, ahol az utolsó két hétben változott meg a választási szimpátia és ennek köszönhetően a várt eredmény is. Leszögezte, hogy egészen a kampánycsendig azért dolgoznak, hogy minél jobb eredményt érjenek el.

Ezzel összefüggésben Gyurcsány Ferenc pénteki értékelő beszédéről azt mondta: minden olyan rendezvény, amely meg akarja szólítani az elbizonytalanodott, de demokrata érzelmű szavazókat, hasznos és jó.

Arról, hogy okozott-e konfliktust a párt vezetésén belül, hogy Gyurcsány Ferenc a korábbi zárt fórumok helyett most nyilvános beszédet tart, úgy felelt: ha egy civil szervezet rendezvénye új szavazatokat hoz, akkor az az MSZP érdekeit szolgálja.

A kormányfőjelölt kiemelte: neki most csak az számít, hogy a választásokon minél jobb eredményt érjenek el, ezért azzal sem akar foglalkozni, milyen pozíciója lehet a választások után a pártban. "Az MSZP-ben senkinek semmi nem jár. Mindenért meg kell küzdeni" - hangsúlyozta.

Mesterházy Attila arra a felvetésre, mi történik majd április 26-án reggel az MSZP-ben, azt válaszolt: a választási eredmények értékelésével párhuzamosan a második forduló másnapjától a jövőre, az új baloldal felépítésére kell koncentrálni.

Arra a kérdésre, előállhat-e az a helyzet a választások után, hogy az MSZP az erősorrendben a harmadik lesz a Fidesz és a Jobbik után, azt mondta: a szocialista párt mindenféleképpen megkerülhetetlen erő marad. "Bármennyire is vágynak rá a fideszes és jobbikos politikusok, olyan nem lesz, hogy a magyar baloldalt megsemmisítsék. Ezért az MSZP a következő húsz évben is olyan megkerülhetetlen párt lesz, mint amilyen az elmúlt húsz évben volt" - jelentette ki Mesterházy Attila.

Címlapról ajánljuk

A lelki álomkórtól óv Ferenc pápa a keresztút meditációjában

Az elnyomástól és igazságtalanságtól megalázott Krisztusok, a háború őrültsége miatt mosolyukat vesztett gyermekek és a bántalmazást elszenvedő nők a főszereplői a nagypéntek esti keresztút állomásain elhangzó meditációknak, melyeknek szövegét első alkalommal Ferenc pápa írta.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×